Κόσμος|06.02.2024 16:21

Πάλι τα έκανε «σαλάτα» ο Μπάιντεν: Μπέρδεψε τον Μακρόν με τον Μιτεράν και τη Γαλλία με τη Γερμανία

Newsroom

Σε ένα λεκτικό ατόπημα υπέπεσε ξανά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μπέρδεψε τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον… Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1981 έως το 1995 και πέθανε το 1996.

Όπως αναφέρει το Politico, σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Λας Βέγκας, διηγήθηκε μια ιστορία για τη σύνοδο κορυφής της G7 που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία τον Ιούνιο του 2021 και στην οποία συμμετείχε ο Μακρόν.

Μπέρδεψε χώρα και πρόεδρο 

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αμέσως μετά την εκλογή μου, πήγα σε μια σύνοδο της G7 στη νότια Αγγλία. Κάθισα και είπα: "Η Αμερική επέστρεψε!" και ο Μιτεράν από τη Γερμανία - εννοώ τη Γαλλία - με κοίταξε και μου είπε: "Για πόσο καιρό επέστρεψε;"». Αυτό δεν ήταν το πρώτο πρόσφατο γλωσσικό ολίσθημα του 81χρονου πλανητάρχη.

Οι νεκροί από κορονοϊό και ο πόλεμος στο Ιράκ 

Τον Ιούλιο του 2023, είπε κατά λάθος ότι «πάνω από 100» Αμερικανοί έχουν πεθάνει από το κορονοϊό από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ο Λευκός Οίκος τον διόρθωσε διευκρινίζοντας «πάνω από 1 εκατομμύριο».

Ακολούθως, τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν είχε μπερδέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αυτόν στο Ιράκ, λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «χάνει τον πόλεμο στο Ιράκ».

Φρανσουά ΜιτεράνΗΠΑΕμανουέλ ΜακρόνΓερμανίαΤζο ΜπάιντενΓαλλία