Κόσμος|06.02.2024 17:21

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν έχει ασυλία και μπορεί να διωχθεί - Η δικαστική απόφαση

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προεδρική ασυλία και, ως εκ τούτου, μπορεί να διωχθεί με την κατηγορία ότι σχεδίαζε ανατροπή των εκλογών του 2020. Αυτό αποφάνθηκε σήμερα (06/02) αμερικανικό δικαστήριο.

Στη δικαστική υπόθεση - ορόσημο, σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, οι δικηγόροι του είχαν ισχυριστεί ότι δεν μπορεί να του ασκηθεί ποινική δίωξη, για πράξεις που, όπως υποστήριξαν, ενέπιπταν στα  καθήκοντά του ως προέδρου.

Αναμένεται να ασκήσει έφεση

Ωστόσο, η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον καταρρίπτει τον ισχυρισμό, προκαλώντας ένα ακόμα πλήγμα στον Τραμπ, που επί σειρά ετών επικαλείται την προεδρική ασυλία, στις πολλαπλές δικαστικές μάχες που «τρέχουν» σε βάρος του. 

Ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι, η υπόθεση της ασυλίας του θα μπορούσε τελικά να φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι Συντηρητικοί, κατά 6-3.

Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζακ Σμιθ, έχει ασκήσει δίωξη κατά του 77χρονου πρώην προέδρου, για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 αλλά και διάπραξη απάτης, προκειμένου να παραμείνει στο αξίωμα. Αρχικά η υπόθεση θα εκδικάζονταν στις 4 Μαρτίου, ωστόσο αναβλήθηκε εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την προεδρική ασυλία. Αν οδηγηθεί στο Ανώτατο Διακστήιο, η εκδίκαση θα μπορούσε να καθυστερήσει για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. 

ΗΠΑδικαστήριοασυλίαειδήσεις τώραΝτόναλντ Τραμπ