Κόσμος|07.02.2024 16:54

ΗΠΑ: Ένσταση στη Γερουσία για τα F-16 της Τουρκίας - Τι απαντά η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Ένσταση κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία κατέθεσε στις 5 Φεβρουαρίου ο Αμερικανός γερουσιαστής Rand Paul, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων DefenceSanayiST.com.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, προκειμένου να αποτραπεί η πώληση των F-16 Block 70 στην Τουρκία. Για να περάσει η πρόταση, πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Εάν η πρότασή του δεν εγκριθεί και δεν υπάρξει άλλη ένσταση, το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει την πώληση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2024.

Στις 26 Ιανουαρίου 2024, το Στέιτ Ντπάρτμεντ των ΗΠΑ κατέθεσε κοινοποίηση για την πώληση F-16 Block 70 στην Τουρκία. Η κοινοποίηση για την Τουρκία καλύπτει την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16 Block 70 και πολλών συνοδευτικών ανταλλακτικών και πυρομαχικών με προϋπολογισμό περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τα 40 F-16 Block 70, τα 32 θα είναι μονοθέσια και τα 8 διθέσια.

Τουρκικές πηγές: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ένσταση στο Κογκρέσο

Τουρκικές διπλωματικές πηγές στην πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή Rand Paul να αποκλείσει την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία απάντησαν στην εφημερίδα Μιλιέτ: «Η διαδικασία πώλησης των F-16 συνεχίζεται κανονικά. Ο συνομιλητής μας σε αυτή τη διαδικασία είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Μιλιέτ, «ο γερουσιαστής Paul δεν είναι ένας φορέας που έχει την εξουσία να αναστείλει μόνος του τη λεγόμενη διαδικασία σιωπής. Η ένσταση του Πολ είναι αποτελεσματική μόνο εάν γίνει αποδεκτή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει δικαίωμα βέτο».

Παρόμοιες προσπάθειες δεν ευόδωσαν

Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Paul είχε κάνει και στο παρελθόν παρόμοιες προσπάθειες για να εμποδίσει την αμερικανική κυβέρνηση να πουλήσει F-16 στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν ευόδωσαν  και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία πώλησης των F-16. Δεν θεωρείται ότι η πρωτοβουλία θα βρει ανταπόκριση ούτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ούτε στο Κογκρέσο. Η περίοδος σιωπής αναμένεται να λήξει το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.

F-16ΗΠΑΣτέιτ ΝτιπάρντμεντΤουρκία