Κόσμος|08.02.2024 10:51

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δεν έχει άδεια να απανθρωποποιεί τους άλλους

Newsroom

Ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Τετάρτη (07/02) το Ισραήλ ότι δεν έχει «άδεια να απανθρωποποιεί τους άλλους». Η ηχηρή αποδοκιμασία του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς το Ισραήλ, έρχεται μετά την απόφαση να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν σημείωσε πως, «οι Ισραηλινοί απανθρωποποιήθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο στις 7 Οκτωβρίου. Οι όμηροι απανθρωποποιούνται καθημερινά από τότε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άδεια για την απανθρωποποίηση των άλλων».

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου»

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του προς το Ισραήλ για τις απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί. Η κριτική που άσκησε ο Μπλίνκεν την Τετάρτη ήταν η πιο σκληρή μέχρι σήμερα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι, «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι οικογένειες στη Γάζα των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τις παραδόσεις βοήθειας από το Ισραήλ είναι ακριβώς όπως οι οικογένειές μας. Είναι μητέρες και πατέρες, γιοι και κόρες, που θέλουν να κερδίσουν μια αξιοπρεπή ζωή, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να έχουν μια κανονική ζωή. Αυτοί είναι. Αυτό θέλουν. Και δεν μπορούμε, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Δεν μπορούμε, δεν πρέπει, να χάσουμε την κοινή μας ανθρωπιά».

Ο ίδιος είπε ότι, οι ΗΠΑ, άσκησαν και εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ «με συγκεκριμένους τρόπους για να ενισχύσουν την προστασία των πολιτών» και να δώσουν περισσότερη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. «Και δεν μπορούμε, δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Δεν μπορούμε, δεν πρέπει, να χάσουμε την κοινή μας ανθρωπιά», σημείωσε.Πρόσθεσε ότι, «το Ισραήλ έχει κάνει σημαντικά βήματα» για την έναρξη της ροής βοήθειας στους Παλαιστινίους. Όπως είπε, σαν αποτέλεσμα, ρέει «περισσότερη βοήθεια από ποτέ» σε περισσότερα μέρη στη Γάζα, «από οποιαδήποτε άλλη στιγμή», από την έναρξη του πολέμου.

Να διασφαλίσει το Ισραήλ την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ «πρέπει να διασφαλίσει ότι η παράδοση σωτήριας βοήθειας στη Γάζα δεν εμποδίζεται για κανέναν λόγο, από κανέναν», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες Ισραηλινών πολιτών. Για πρώτη φορά, ο Μπλίνκεν κάλεσε δημόσια το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα του Ερέζ, ώστε να φτάνει πιο άμεσα η βοήθεια στη βόρεια Γάζα. «Ο καθημερινός απολογισμός των αθώων πολιτών που πλήττονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ παραμένει πολύ υψηλός», προειδοποίησε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε «μια συγκεκριμένη, χρονικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη οδό» για τον σχηματισμό παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ και την ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη των δύο κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το όραμα προϋποθέτει, «ένα Ισραήλ που είναι πλήρως ενσωματωμένο στην περιοχή, με κανονικές σχέσεις με σημαντικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας». Τέλος, σε ερώτηση για τον εάν οι ΗΠΑ θα έβλεπαν κάποιο ρόλο της Χαμάς στη διακυβέρνηση της Γάζας μεταπολεμικά, υπογράμμισε πως, «η σύντομη απάντηση είναι “όχι”».

Αντονι Μπλίνκενειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΗΠΑ