Κόσμος|01.04.2019 16:17

Ο Φραντς Κάφκα είχε προβλέψει το Brexit πριν 100 χρόνια

Newsroom

Ο διάσημος συγγραφέας Φραντς Κάφκα ήταν ο πρώτος που είδε και έγραψε για το Brexit. Το εν λόγω γεγονός ανέδειξε με tweet του ο διάσημος Τσέχος οικονομολόγος, πρώην υπουργός Oικονομικών και υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τσεχίας, Tomáš Prouza. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Misha Glenny, σε ένα βιβλιοπωλείο με παλιές εκδόσεις της Πράγας ανακάλυψε ένα από τα λιγότερο γνωστά μυθιστορήματα του Kafka, το οποίο ο σπουδαίος συγγραφέας εγκατέλειψε καθώς βρήκε το θέμα του πολύ άθλιο και καταστρεπτικό για την ψυχή. Ο τίτλος αυτού «Brexit».

T

O Φραντς Κάφκα ήταν ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες φαντασίας του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε σε μια γερμανόφωνη εβραϊκή οικογένεια της μεσαίας τάξης στην Πράγα, που τότε αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και πρωτεύουσα της Βοημίας.

Την μεγάλη αναγνώριση του συγγραφικού του έργου την έλαβε μετά τον θάνατό του, όποτε και δημοσιεύτηκαν τα περισσότερα έργα του. Πλέον κατατάσσεται στι πιο σημαντικές προσωπικότητες της δυτικής λογοτεχνίας.

Το οικογενειακό όνομα Κάφκα μάλλον επιλέχθηκε από τους μακρινούς προγόνους του, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν αναγκάστηκαν από τη νομοθεσία να εγκαταλείψουν τα εβραϊκά πατρώνυμά τους. Στα τσέχικα, το όνομα Κάφκα (kavka) σημαίνει κοράκι, που αποτέλεσε και το έμβλημα που χρησιμοποιούσε ο Χέρμαν Κάφκα (πατέρας του και έμπορος) στις επαγγελματικές του επιστολές.

Τα σημαντικότερα διηγήματά του είναι «η Μεταμόρφωση» (1912) «Στη Σωφρονιστική Αποικία» (1914), ενώ σπουδαία θεωρούνται τα μυθιστορήματά του, «η Δίκη» (1925), «ο Πύργος» (1926) και «Αμερική» (1927). 

Φραντς ΚάφκαBrexit