Κόσμος|14.02.2024 19:12

Πρέσβης ΗΠΑ: Χρήση της επιρροής της Τουρκίας σε πολλές γωνιές του κόσμου

Μαρία Ζαχαράκη

Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν γραμμές παραγωγής βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών στο Τέξας με τη βοήθεια μιας τουρκικής αμυντικής εταιρείας, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε άρθρο του.

Στο Τέξας, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατασκευάζει τρεις γραμμές πυρομαχικών που αγοράστηκαν από μια τουρκική αμυντική εταιρεία.

«Μέχρι το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι το 30% όλων των βλημάτων των 155 χιλιοστών που κατασκευάζονται στην Αμερική θα προέρχονται από αυτά τα εργοστάσια του Τέξας, χάρη στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας», ανέφερε ο Φλέικ.

Ο Φλέικ δίνει ρόλο στην Άγκυρα

Ο Αμερικανός πρέσβης προσέδωσε μάλιστα και έναν περαιτέρω διπλωματικό ρόλο στην Τουρκία στην περιοχή και τον κόσμο.

«Προσβλέπουμε στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, τους ιστορικούς της δεσμούς και την οικονομική της δύναμη σε πολλές γωνιές του κόσμου, επειδή η Τουρκία είναι μοναδική στην ικανότητά της να κάνει διάλογο με τους αντιπάλους μας με τρόπους και σε μέρη που εμείς δεν μπορούμε.

Η Τουρκία, για παράδειγμα, είναι σε θέση να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα. Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους ως τον καλύτερο δρόμο για μια διαρκή ειρήνη.

Η Τουρκία έχει επίσης αποδειχθεί βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι της Κίνας στην υποσαχάρια Αφρική και την κεντρική Ασία για τις χώρες που αναζητούν υποδομές υψηλής ποιότητας χωρίς την παγίδα του χρέους», έγραψε.

ΤουρκίαΆγκυραειδήσεις τώραΤέξαςΗΠΑ