Κόσμος|20.02.2024 22:28

Ο Ράμα στην Άγκυρα: Συμφώνησαν με Ερντογάν ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, με επίσημη τελετή στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα.

Όταν ο Ράμα βγήκε από το αυτοκίνητο, ο Ερντογάν εξεπλάγη που δεν φορούσε παλτό στην Άγκυρα, όπου η θερμοκρασία ήταν 8 βαθμοί Κελσίου. Απευθυνόμενος στον σύμβουλό του Σαμπρί Ντεμιρί, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Τι θα κάνουμε, δεν κρυώνει;». Στη συνέχεια ο Ερντογάν έβγαλε το κασκόλ του και περπάτησε με τον Ράμα προς το άγημα στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου.

Εμβάθυνση συνεργασίας σε αμυντική βιομηχανία και στρατιωτικούς τομείς

Μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες του, στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας για τις εξελίξεις στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο και συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία.

«Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Θα συνεχίσουμε να εντείνουμε το διάλογό μας με την Αλβανία για τα Βαλκάνια. Θέλουμε επίσης να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία και στους στρατιωτικούς τομείς. Η στρατιωτική συμφωνία - πλαίσιο που μόλις υπογράψαμε είναι η απτή απόδειξη αυτής της βούλησης».

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε επίσης το θέμα της Γάζας με τον Έντι Ράμα, εξαίροντας τη στάση της Αλβανίας στη ΓΣ του ΟΗΕ.

«Η Αλβανία ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας με τη θέση της στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Είναι πολύ σημαντικό που η Αλβανία στέκεται αλληλέγγυα στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας ενισχύθηκε».

ΑλβανίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΈντι Ράμα