Κόσμος|23.02.2024 07:15

Αλαμπάμα: Απόγνωση μετά τη δικαστική απόφαση ότι τα έμβρυα είναι παιδιά

Newsroom

Σε απόγνωσή βρίσκονται τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά το βούλευμα Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πολιτείας αμέσως μετά την απόφασή του δικαστηρίου διέκοψε τις υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποπίησης, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη.

Η πρωτοφανής απόφαση στην υπερσυντηριτική πολιτεία που έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης αποτελεί τεράστιο χτύπημα τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την επιστημονική γνώση.

«Είναι αβάσιμο το να εξισώνεις ένα έμβρυο με παιδί. Οι κλινικές συνέπειες μιας τέτοια απόφασης είναι τεράστιες. Θα περιορίσουν τις δυνατότητες των γιατρών να φροντίζουν ασθενείς με υπογονιμότητα, πολλοί εκ των οποίων καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση για να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους», εξηγεί η Τζένιφερ Κόουβας διευθύντρια κλινικής εξωσωματικών. 

Οι κλινικές συνηθίζουν να αποθηκεύουν πολλαπλά έμβρυα ώστε η ασθενής να είναισε θέση να προσπαθήσει ξανά, εάν μια εγκυμοσύνη αποτύχει. Αναλογίζονται ότι θα μπορούσαν να υποστούν νομικές συνέπειες καταστρέφοντας τα. Ως εκ τούτου είναι πιθανό τα έμβρυα να καταψύχονται στην πολιτεία αλλά να στέλνονται αλλού για φύλαξη. 

Νίκι Χέιλι: «Για εμένα τα έμβρυα είναι μωρά»

Η απόφαση πήρε ήδη πολιτικές διαστάσεις.  Η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Νίκι Χέιλι επιχείρησε να «καβαλήσει» το υπερσυντηρητικό ρεύμα, τασσόμενη υπέρ. 

«Τα έμβρυα για εμένα είναι μωρά. Έχω υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να γεννήσω τον γιο μου. Το κάνεις για να σώσεις το σπέρμα ή τα γονίδια. Αλλά όταν μιλάμε για ένα έμβρυο αυτό για μένα είναι ζωή», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επεσήμανε ότι τέτοιο χάος  περιμέναμε όταν το δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

 Η υπόθεση που οδήγησε στην απόφαση

Η υπόθεση της Αλαμπάμα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον ένας ασθενής που έριξε και κατέστρεψε κατά λάθος τα κατεψυγμένα έμβρυα άλλων ζευγαριών θα μπορούσε να θεωρηθεί υπαίτιος σε αγωγή για παράνομο θάνατο. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής μπορούσε, γράφοντας ότι εδώ και καιρό θεωρεί ότι «τα αγέννητα μωρά είναι "παιδιά"» και ότι αυτό ισχύει και για τα κατεψυγμένα έμβρυα, παρέχοντας στα γονιμοποιημένα ωάρια την ίδια προστασία με τα μωρά βάσει του νόμου περί παράνομου θανάτου ανηλίκου, όπως γράφει η Washington Post.

«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», έγραψε το δικαστήριο. «Δεν είναι ο ρόλος αυτού του Δικαστηρίου να δημιουργήσει έναν νέο περιορισμό με βάση τη δική μας άποψη για το τι είναι ή δεν είναι σοφή δημόσια τάξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν, όπως εδώ, ο λαός αυτής της Πολιτείας έχει υιοθετήσει μια συνταγματική τροποποίηση που αποσκοπεί άμεσα στο να σταματήσει τα δικαστήρια από το να αποκλείουν την "αγέννητη ζωή" από τη νομική προστασία».

Η απόφαση ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε την αγωγή επειδή είπε ότι τα έμβρυα δεν πληρούσαν τον ορισμό του παιδιού. Φορείς και νομοθέτες κατά των αμβλώσεων έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να καταστήσουν παράνομη την καταστροφή εμβρύων, αν και κανένα Ανώτατο Δικαστήριο άλλης πολιτείας δεν έχει αποφανθεί επί του θέματος κατ' αυτόν τον τρόπο.

εξωσωματική γονιμοποίησηΑλαμπάμαΗΠΑειδήσεις τώραέμβρυο