Κόσμος|23.02.2024 13:21

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Το λόμπι κατά Ιμάμογλου και η δυσαρέσκεια Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Τα φώτα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία έχουν πέσει αναμφισβήτητα στην Κωνσταντινούπολη και τον δήμαρχο του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος φαίνεται να... ζορίζεται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς έχει συσταθεί μια ανεπίσημη συμμαχία εναντίον του.

Από σύμμαχοι, αντίπαλοι

Αυτή η συμμαχία σχηματίστηκε από τη Λαϊκή Συμμαχία του AKP-MHP, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος γεύτηκε την ήττα για πρώτη φορά το 2019, θέλει να αποκλείσει τον Ιμάμογλου τόσο από την Κωνσταντινούπολη όσο και από την πολιτική. Φυσικό!

Έπειτα, αυτοί που πολεμούν τον Ιμάμογλου είναι η ισχυρή πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης (εκτός του CHP), με ηγέτιδα την πάλαι ποτέ ‘φίλη’ του Ιμάμογλου, Μεράλ Ακσενέρ, του Καλού Κόμματος IYI.

Ο τρίτος πόλος που δρα κατά του Ιμάμογλου στις εκλογές είναι μία φράξια εντός του CHP, του κόμματος δηλαδή που προέρχεται. Σύμφωνα με τον έγκριτο Τούρκο πολιτικό αρθρογράφο, Μουράτ Γετκίν, φαίνεται δύσκολο για όσους βρίσκονται κοντά στον πρώην ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να υποστηρίξουν τον Ιμάμογλου, εκτός εάν ο Κιλιτσντάρογλου τον υποστηρίξει ανοιχτά. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει μάλιστα ότι αν το CHP χάσει στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι εξαιτίας αυτού του λόμπι κατά του Ιμάμογλου εντός του CHP και όχι στην επιτυχία του υποψηφίου της Λαϊκής Συμμαχίας Μουράτ Κουρούμ.

Ο Ερντογάν δεν είναι πολύ ευχαριστημένος με τα συλλαλητήρια

Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος, που οργώνει τη χώρα καθημερινά και μιλάει ενόψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου, φέρεται να μην είναι ικανοποιημένος από την ατμόσφαιρα των συγκεντρώσεων.

Οι συγκεντρώσεις είναι άψυχες

Η Τουρκία κατακλύζεται από τις ομιλίες του προέδρου που μεταδίδονται ζωντανά, με τον Ερντογάν να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συχνά επαινώντας κατασκευαστικά έργα, απαριθμώντας υπηρεσίες που παρέχονται από το ΑΚΡ και ταπεινώνοντας το CHP, το οποίο έχει εμπλακεί στον κυκεώνα του και αδυνατεί να απαντήσει. Έχει μια συνταγή νίκης και απλά την εφαρμόζει στο υψηλότερο επίπεδο που μπορεί. Ο Ερντογάν είναι παντού. Τόσο πολύ, που θα μπορούσε να περάσει τα 70α γενέθλιά του στην προεκλογική εκστρατεία τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Διεξάγει μόνος του την προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να είναι καν ο ίδιος υποψήφιος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το παρασκήνιο στα τουρκικά ΜΜΕ, στις πρόσφατες συγκεντρώσεις του AKP επικρατεί μια γενική κατάσταση αδιαφορίας και πλήξης. Η έλλειψη ενθουσιασμού του πλήθους αποδίδεται στην εκλογική κούραση, κατά άλλους, και στην οικονομική κρίση και δυσαρέσκεια, κατά άλλους. Σε κάθε περίπτωση, η βάση έχει χάσει τον ενθουσιασμό της και οι υποσχέσεις δεν αρκούν πλέον για τους πολίτες. Αναρωτιέται κανείς πώς αυτή η έλλειψη αντίδρασης θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

δημοτικές εκλογές ΤουρκίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΕκρέμ Ιμάμογλου