Κόσμος|24.02.2024 19:09

Για πρώτη φορά: 13χρονος θεραπεύτηκε από επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου

Newsroom

Όταν ο Lucas διαγνώστηκε με σπάνιο καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία έξι ετών, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για την πρόγνωση. Ο Γάλλος γιατρός Jacques Grill συγκινείται όταν θυμάται ότι έπρεπε να πει στους γονείς του Lucas ότι ο γιος τους επρόκειτο να πεθάνει.

Ωστόσο, επτά χρόνια αργότερα, ο Lucas είναι τώρα 13 ετών και δεν έχει κανένα ίχνος του όγκου.

Το αγόρι από το Βέλγιο είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που θεραπεύτηκε από το διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας (DIPG), όπου σύμφωνα με στατιστικές μόλις το 10% των παιδιών επιβιώνει δύο χρόνια μετά τη διάγνωση.

«Ο Lucas νίκησε όλες τις πιθανότητες» δήλωσε ο Grill, επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους του εγκεφάλου στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου την Πέμπτη, η ιατρική κοινότητα εξήρε τις προόδους.

Αλλά οι προοπτικές για τα παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένουν ζοφερές. Η ακτινοθεραπεία μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει την ταχεία πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον του.

Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση σαν και αυτόν

Ο Lucas και η οικογένειά του ταξίδεψαν από το Βέλγιο στη Γαλλία, ώστε να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς που θα ενταχθούν στη δοκιμή BIOMEDE, η οποία δοκιμάζει πιθανά νέα φάρμακα για την DIPG.

Από την αρχή, ο Lucas ανταποκρίθηκε έντονα στο αντικαρκινικό φάρμακο everolimus, το οποίο του χορηγήθηκε τυχαία.

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς», δήλωσε ο Grill στο AFP.

Αλλά ο γιατρός δεν τόλμησε να σταματήσει το θεραπευτικό σχήμα - τουλάχιστον μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ο Lucas αποκάλυψε ότι δεν έπαιρνε πλέον τα φάρμακα ούτως ή άλλως.

«Δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση σαν κι αυτόν στον κόσμο», δήλωσε ο Grill.

Το γιατί ακριβώς ο Lucas ανάρρωσε τόσο πλήρως και πώς η περίπτωσή του θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα παιδιά σαν κι αυτόν στο μέλλον, μένει να το δούμε.

«Η περίπτωση του Lucas προσφέρει πραγματική ελπίδα» σχολιάζει με τη σειρά της η Γαλλίδα ερευνήτρια Marie-Anne Debily.

«Προσπαθούμε να αναπαραγάγουμε in vitro τις διαφορές που έχουμε εντοπίσει στα κύτταρά του». Το επόμενο στάδιο, αν αυτή η προσπάθεια έχει επιτυχία, θα είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου με την ίδια δράση στα καρκινικά κύτταρα. Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως ότι πρόκειται για μακροχρόνια διαδικασία. «Κατά μέσο όρο μεσολαβούν 10-15 χρόνια από τη στιγμή που έχουμε το πρώτο στοιχείο μέχρι να αναπτυχθεί ένα φάρμακο» λέει ο Grill. Έστω κι έτσι όμως, υπάρχει ένα φως στο τούνελ.

ειδήσεις τώρακαρκίνοςεγκέφαλοςθεραπεία