Κόσμος|26.02.2024 14:39

Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο του Χαφτάρ εν αγνοία της;

Μαρία Ζαχαράκη

Ρεπορτάζ της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ υποστηρίζει ότι η Τουρκία πουλάει με πλαστά έγγραφα πετρέλαιο της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχει ο στρατάρχης Χαφτάρ, παρόλο που είχε δηλώσει πριν από καιρό ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τις προσπάθειες του πραξικοπηματία Χαφτάρ να πουλήσει το πετρέλαιο που ανήκει στον λιβυκό λαό μέσω παράνομων καναλιών».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αλί Ντενίζ Εραϊντίν, πρόεδρος της Ένωσης Προμηθευτών Καυσίμων Πλοίων (GYID) κατέθεσε μήνυση στην εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες τουρκικές εταιρείες εισήγαγαν και πωλούσαν πετρέλαιο στην Τουρκία από την περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ στη Λιβύη, εκδίδοντας πλαστά έγγραφα σαν να είχε εισαχθεί το πετρέλαιο από τη Μάλτα.

Η εφημερίδα αναρωτιέται: «Τι συμβαίνει; Πωλείται παράνομα το πετρέλαιο του Χαφτάρ στην Τουρκία;».Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αλί Ντενίζ Εραϊντίν, οι εταιρείες με την επωνυμία Poliport Kimya Sanayi, Polisan Holding, Alkagesta, Coral Enerji DMCC, Coral Enerji PTE, MADDOX DMCC και MADDOX SA, με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού των πλοίων κατά τη διέλευση από το Βόσπορο, εισάγουν στην Τουρκία λιβυκό και ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο απαγορεύεται να εισαχθεί και να πωληθεί στην Τουρκία, εκδίδοντας πλαστά έγγραφα και παρουσιάζοντάς το ως προέλευσης Τουρκμενιστάν και Μάλτας.

Με τα χρήματα που κερδίζουν από αυτό το εμπόριο, χρηματοδοτούν τον Χαφτάρ και τις ένοπλες ομάδες του Βάγκνερ. Το πετρέλαιο που φέρνουν προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχουν οι ένοπλες ομάδες του Χαφτάρ και των Βάγκνερ ισχυρίζεται ο Αλί Ντενίζ Εραϊντίν. 

Στη μήνυση που κατατέθηκε στην εισαγγελία, ο εισαγγελέας ζήτησε την έναρξη έρευνας κατά των κατηγορουμένων και ζήτησε από το δικαστήριο να τηρηθεί η αρχή της εμπιστευτικότητας σχετικά με το φάκελο. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, αλλά περιλαμβάνονται συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία.

Χαλίφα ΧαφτάρΛιβύηειδήσεις τώραΤουρκίαπετρέλαιο