Κόσμος|27.02.2024 12:51

Συγκλονίζει Παλαιστίνιος που έχασε 103 συγγενείς σε ισραηλινό πλήγμα

Newsroom

Χιλιάδες ρημαγμένες οικογένειες έχει αφήσει πίσω του ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί πάνω από 30.000 Παλαιστίνιοι.

Ο Άχμεντ αλ Γκουφέρι έχει χάσει 103 συγγενείς, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του και των τριών κορών του σε ισραηλινά πλήγματα σε μία από τις γειτονιές στη Λωρίδα της Γάζας. Όσο η εκτεταμένη οικογένεια του αποδεκατιζόταν, ο ίδιος ήταν εγκλωβισμένος στην Ιεριχώ, στη Δυτική Όχθη, όπου είχε μεταβεί πριν κλείσουν τα σύνορα για δουλειά.

Μιλώντας στο BBC, περιέγραψε την τελευταία συνομιλία που είχε με τη σύζυγο του λίγο πριν ένα πλήγμα χτυπήσει το σπίτι του θείου του, όπου είχε βρει καταφύγιο μαζί με τις τρεις κόρες τους.

«Ήξερε ότι θα πέθαινε. Μου ζήτησε να τη συγχωρήσω για οτιδήποτε κακό μπορεί να μου είχε κάνει. Της είπα ότι δεν υπήρχε λόγος να το πει αυτό. Και αυτό ήταν το τελευταίο τηλεφώνημα μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν συνολικά 103 συγγενείς του. Δύο μήνες αργότερα οι σοροί ορισμένων παραμένουν εγκλωβισμένες στα συντρίμμια.

Την περασμένη εβδομάδα η μικρότερη τους κόρη η Νάτζλα θα γινόταν δύο χρονών. O  Αχμέτ αλ Γκουφέρι εξακολουθεί να μιλά και για τις τρεις σε ενεστώτα χρόνο, άλλωστε δεν έχει καταφέρει καν να ενταφιάσει τις σορούς του.

«Οι κόρες μου είναι πουλάκια για μένα. Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε όνειρο. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μας συνέβη», λέει.

Τι συνέβη το μοιραίο βράδυ 

Έχει διαγράψει τις φωτογραφίες τους από το κινητό του, ώστε να μην αυτοκτονήσει, βλέποντας τες. Συνομιλώντας με συγγενείς που επέζησαν, κατάφερε να ανασυνθέσει όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ.

Του είπαν ότι ένας πύραυλος χτύπησε, αρχικά, την είσοδο του σπιτιού τους. «Βγήκαν βιαστικά και πήγαν στο σπίτι του θείου μου εκεί κοντά», είπε.

«Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ένα μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε το σπίτι του». Το τετραώροφο κτίριο όπου σκοτώθηκε η οικογένεια ήταν δίπλα στο Ιατρικό Κέντρο Sahaba στη γειτονιά Zeitoun στη Γάζα. Τώρα είναι ένας λόφος από θρυμματισμένο σκυρόδεμα.

«Δεν μας προειδοποίησαν»

«Ήταν μια ζώνη  φωτιάς. Χτυπήσαν τέσσερα σπίτια δίπλα στο δικό μας. Χτυπούσαν ένα σπίτι κάθε 10 λεπτά», είπε. «110 άτομα από την οικογένεια Ghuferi ήταν εκεί - τα παιδιά και οι συγγενείς μας. Με εξαίρεση λιγοστούς σκοτώθηκαν».

Ο ξάδελφος του Άχμεντ που είναι ένας από του διασωθέντες τόνισε ότι δεν τους προειδοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις πριν το χτύπημα. «Αν κάποιοι δεν είχαν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή, νομίζω ότι εκατοντάδες θα είχαν σκοτωθεί», τόνισε. «Αεροπλάνα αιωρούνταν στον ουρανό και drones μας πυροβολούσαν, καθώς προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε έξω», πρόσθεσε.

«Καθόμασταν στο σπίτι και βρεθήκαμε κάτω από τα χαλάσματα. Πετάχτηκα από τη μία πλευρά στην άλλη. Δεν ξέρω πώς με έβγαλαν έξω. Είδαμε τον θάνατο με τα μάτια μας», συνέχισε.

Μετά από 75 ημέρες κατάφεραν να ανακτήσουν τις σορούς της κουνιάδας του Άχμεντ και του ανιψιού του. «Δεν ξέρω τι έκανα για να το αξίζω αυτό. Σκοτώθηκαν η σύζυγος μου, οι κόρες μου, η μητέρα μου, τα αδέλφια μου. Ήταν άμαχοι», ξέσπασε ο Άχμεντ. 

νεκροίΠαλαιστίνηΠόλεμος στο ΙσραήλΠαλαιστίνιοιΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα Γάζας