Κόσμος|28.02.2024 16:42

«Ήμασταν πολύ χαλαροί»: O δήμαρχος του Ρότερνταμ ζητά σκληρότερη στάση στο θέμα των ναρκωτικών

Newsroom

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ υποστηρίζει ότι η χαλαρή πολιτική της χώρας του στο θέμα των ναρκωτικών έχει οδηγήσει στη διαφθορά και τη βία. «Είναι πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε» τονίζει.

Το Ρότερνταμ, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είναι μία από τις κύριες βορειοδυτικές πύλες εισόδου της Ευρώπης για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, μαζί με την Αμβέρσα και τη Χάβρη.

Οι νέοι στις εργατικές γειτονιές διαφθείρονται

Σύμφωνα με τον Guardian, σε αντίθεση με τον δήμαρχο του Άμστερνταμ, ο οποίος ζήτησε τη ρύθμιση της πώλησης και της χρήσης κοκαΐνης ως μέσο για να χτυπηθούν τα κέρδη των εμπόρων, ο Ahmed Aboutaleb θέλει οι αρχές να πατάξουν σκληρά τη χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς. 

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοκαΐνη χρησιμοποιείται κυρίως στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Και αυτό έχει θεωρηθεί λιγότερο σοβαρό, όπως ακριβώς το έγκλημα στα ανώτερα κλιμάκια θεωρείται συχνά λιγότερο σοβαρό. Υπάρχει μια προηγμένη μορφή αποδοχής και κοινωνικοποίησης γύρω από την κοκαΐνη» υποστηρίζει.

Και προσθέτει: «Οι εκκλήσεις για τη ρύθμιση ή τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ... αγνοούν το γεγονός ότι ολόκληρες ομάδες νέων στις εργατικές μας γειτονιές έρχονται αντιμέτωπες με αυτή τη μιζέρια και διαφθείρονται».

Το Ρότερνταμ διεξήγαγε πέρυσι μια σκληρή εκστρατεία που συνέδεε τη χρήση ναρκωτικών με τη βία που σχετίζεται με συμμορίες. 

Ο Aboutaleb, θέλει να εξεταστεί σοβαρά η πολιτική ανοχής γύρω από όλα τα παράνομα ναρκωτικά.

«Δεν θέλω να κλείσω τα μάτια μου σε αυτό πια: Το βάζω στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε. «Και αμφισβητώ αυτή την αποδοχή της χρήσης. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποδεχθώ ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές θεωρίες».

«Ήμασταν χαλαροί»

Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, υπάρχουν κινήσεις προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης -σε διαφορετικό βαθμό- για προσωπική χρήση. Μόλις ξεκίνησε μια δοκιμή σε δύο δήμους στην Ολλανδία για τη ρύθμιση της καλλιέργειας κάνναβης, ενώ η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα νομιμοποίησε εν μέρει την κάνναβη για προσωπική χρήση από ενήλικες.

Όμως ο Aboutaleb, ο οποίος παραιτείται μετά από 15 χρόνια το φθινόπωρο, έχει διαφορετική γνώμη. «Ήμασταν πολύ χαλαροί όσον αφορά την κάνναβη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείς να αγοράσεις κάνναβη όταν είσαι 18 ετών, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η κάνναβη επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σου μέχρι την ηλικία των 25 ετών».

Ο δήμαρχος επέστρεψε νωρίτερα αυτό το μήνα από μια επίσκεψη στη Λατινική Αμερική και θέλει να δει να παρέχεται περισσότερη υποστήριξη και οικονομική βοήθεια στις χώρες εκεί, συμπεριλαμβανομένου του Ισημερινού, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από επιθέσεις τον Ιανουάριο από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Είπε ότι οι συνέπειες της χαλαρής πολιτικής για τα ναρκωτικά γίνονται αισθητές όχι μόνο στις φτωχές αγροτικές κοινότητες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπου οι συμμορίες ναρκωτικών στρατολογούν ευάλωτους εφήβους για να συλλέγουν ναρκωτικά από κοντέινερ στα λιμάνια.

Ο Aboutaleb δήλωσε ότι η βία που παρατηρείται στη Λατινική Αμερική θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταλήξει στην Ευρώπη. «Είναι πάρα πολλά τα χρήματα», δήλωσε ο Aboutaleb. «Και πολλά χρήματα σημαίνουν ότι μπορείς επίσης να αγοράσεις πολλή εξουσία. Μπορείς να αγοράσεις διαφθορά και όπλα. Και μπορείς να εκπαιδεύσεις ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα. Πριν το καταλάβετε, βρισκόμαστε όλοι στο μεγαλύτερο δυνατό κακό».

ειδήσεις τώραΡότερνταμναρκωτικάΟλλανδίαΆμστερνταμ