Κόσμος|28.02.2024 16:07

Νέα στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας - Τζιμπουτί

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία αμέσως μετά τη Σομαλία υπέγραψε συμφωνία και με το Τζιμπουτί (χώρα ΒΔ της Σομαλίας), μια συμφωνία την οποία επέβαλαν οι εξελίξεις στην Υεμένη, που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Οι προετοιμασίες για τη συμφωνία ασφάλειας και συνεργασίας ολοκληρώθηκαν και υπογράφηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παράγοντας Υεμένης

Καθώς τα πρόσφατα γεγονότα και οι επιθέσεις, ιδίως στην Υεμένη, έχουν απειλήσει την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και ιδίως την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου, θεωρήθηκε επιβεβλημένη η νέα συνεργασία με το Τζιμπουτί. Με τη στρατιωτική συμφωνία, προβλέπεται ότι οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του Τζιμπουτί, το οποίο έχει στρατηγική θέση στον Κόλπο του Άντεν ως σημείο διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα, θα εκπαιδευτούν από την Τουρκία. Οι εκπαιδεύσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στην αστυνομική ακαδημία, την πολεμική ακαδημία και την ακαδημία Μυστικών Υπηρεσιών της ΜΙΤ.

Ο πορθμός Babulmendep, ο οποίος έχει πολύ σημαντική θέση στο διεθνές εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, βρίσκεται μεταξύ του Τζιμπουτί και της Υεμένης.

Το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας και της χώρας αυτής, όπως σημειώνει η εφημερίδας Σαμπάχ, σήμερα.

Τουρκική παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα

Στο Τζιμπουτί διαθέτουν επίσης βάσεις χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Κίνα. Οι βάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια του θαλάσσιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Όταν οπτικοποιούμε τον χάρτη, βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κατά την οποία το τουρκικό ναυτικό αρχίζει να αποκτά μια σταθερή παρουσία στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Περσικό Κόλπο», σημειώνει η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες αυτές είναι εξίσου σημαντικές με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Λιβύη. Ενώ η Τουρκία θα δραστηριοποιηθεί στην ασφάλεια μιας περιοχής που είναι εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι συμφωνίες θα έχουν επίσης θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τουρκικό «στίγμα» στο Κέρας της Αφρικής

Οι συμφωνίες με Σομαλία και Τζιμπουτί τράβηξαν την προσοχή και της διεθνούς κοινότητας. Στη Δύση και τις ΗΠΑ οι συμφωνίες ερμηνεύτηκαν ως «η επιρροή της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής αυξάνεται και η περιοχή αποκτά "τουρκικό στίγμα", ενώ άρχισαν να γίνονται γνωστές παρασκηνιακές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας και τους στόχους των συμφωνιών».

Τζιμπουτίστρατιωτική συνεργασίαειδήσεις τώραΤουρκία