Κόσμος|28.02.2024 19:49

Μεξικό: «Βρυχάται» το ηφαίστειο Ποποκατέπελτ - Η τέφρα «σκεπάζει» τα πάντα

Newsroom

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Ποποκατέπελτ, με αποτέλεσμα την ακύρωση 22 πτήσεων στην Πόλη του Μεξικό, της πρωτεύουσας της λατινοαμερικανικής χώρας. Η τέφρα, μάλιστα, έχει φτάσει μέχρι και τα 2 χλμ. σε ύψος και 72 χλμ. μακριά από την πόλη.

«22 πτήσεις διαφόρων εθνικών και διεθνών αεροπορικών εταιρειών ακυρώθηκαν εξαιτίας ελέγχων ασφαλείας σε αεροσκάφη που συνάντησαν τέφρα εν πτήσει», γνωστοποίησε το διεθνές αεροδρόμιο Μπενίτο Χουάρες της πόλης του Μεξικό σχετικά με το ηφαίστειο σε ανάρτηση του στο X.

Ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου τόνισε ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο να κλείσει τελείως το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αλλά παρακολουθείται στενά η πορεία της τέφρας σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.

Στο «κίτρινο» το επίπεδο συναγερμού

Οι μεξικανικές ομοσπονδιακές Αρχές διατήρησαν την Τρίτη το επίπεδο συναγερμού στο «κίτρινο», δύο βαθμίδες κάτω από εκείνο του μέγιστου κινδύνου. Προειδοποίησαν, ωστόσο, τους πολίτες σχετικά με πτώση τέφρας σε τρεις πολιτείες που βρίσκονται στο κεντρικό μέρος του Μεξικό και που βρίσκονται πιο κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου Ποποκατέπελτ: τη Μορέλος, την Πουέμπλα και την πολιτεία του Μεξικού.

Ακόμα, αναμένεται πως κάποιοι τομείς της πρωτεύουσας είναι πιθανό επίσης να επηρεαστούν. Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο ηφαίστειο είχε «ξυπνήσει» ήταν τον Μάιο του 2023.

Το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ, που σημαίνει «βουνό που καπνίζει» στη γλώσσα Ναουάτλ, αφυπνίστηκε το 1994, μετά από σχεδόν 70 χρόνια.

Μεξικόηφαίστειοπτήσειςειδήσεις τώρα