Κόσμος|29.02.2024 08:40

Επιπλέον ημέρα του δίσεκτου έτους 2024: Το google την γιορτάζει με doodle

Newsroom

Το Google γιορτάζει με το σημερινό της Doodle την 29η Φεβρουαρίου, την επιπλέον ημέρα του δίσεκτου έτους η οποία εμφανίζεται στα ημερολόγια κάθε τέσσερα χρόνια!

To Doodle της Google 

Στο Doodle φαίνεται ένα βατράχι που έχει πάνω του τον αριθμό 29 και πηδά σε ένα νούφαρο ανάμεσα στους αριθμούς 28 και 1.

Τι είναι τα δίσεκτα έτη, πότε και γιατί καθιερώθηκαν 

«Δίσεκτο» ονομάζουμε το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί των 365 που έχουν τα κοινά. Αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, όταν προσθέτουμε ένα 24ωρο, προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό. Αν δεν συνέβαινε αυτή η διόρθωση, σε βάθος χρόνου θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα.

Για να βρούμε ποιο έτος είναι δίσεκτο, δεν έχουμε παρά να το διαιρέσουμε με το 4. Αν διαιρείται ακριβώς, σημαίνει ότι είναι δίσεκτο και το έτος αυτό έχει 366 ημέρες.

Η 29η Φεβρουαρίου «γεννήθηκε» όταν ο αστρονόμος Σωσιγένης, αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μια μέρα ανά τέσσερα χρόνια. Μέχρι τότε, το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα.

Το... κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα, είναι ότι... χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο έτος.

Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461. Ωστόσο, όσοι γεννιούνται αυτή τη μέρα, μπορούν απλά να επιλέξουν να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους την 1η Μαρτίου ώστε να σβήνουν κεράκια κάθε χρόνο! 

doodledoodle google29 Φεβρουαρίουειδήσεις τώραGoogle doodle