Κόσμος|03.03.2024 14:00

Χαμάς: Συμφωνία ανακωχής μέσα σε 48 ώρες, αν το Ισραήλ αποδεχθεί τους όρους μας

Newsroom

Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία ενόψει του Ραμαζανιού φαίνεται ότι βρίσκονται το Ισραήλ με τη Χαμάς.  Ανώτατος αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε ότι αν το Ισραήλ ικανοποιήσει τα αιτήματα τους τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που είναι εγκλωβισμένοι στον θύλακα θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία σε 24-48 ώρες.

Διαρροές στα διεθνή ΜΜΕ θέλουν το Ισραήλ να έχει συναινέσει στη συμφωνία, που διαπραγματεύονται το Κατάρ, η Αίγυπτος και η ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την κυβέρνηση.

Προχθές Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως «ελπίζει» ότι θα κηρυχθεί ανακωχή ως το ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Σε σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30.320 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.Στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. Σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τα 2,2 από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του απειλούνται από «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 13 βρέφη πέθαναν από «υποσιτισμό και αφυδάτωση» τις τελευταίες ημέρες.

Δεκάδες πλήγματα εναντίον της Χαν Γιούνις

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την άλλη πλευρά πως εντείνει τις επιχειρήσεις του στην πόλη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας δεκάδες στόχους της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα του πυροβολικού.

Η Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ έπληξαν περίπου 50 στόχους μέσα σε έξι λεπτά, ανέφερε ο στρατός της χώρας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές επιτυχίες στην περιοχή».

Με τα πλήγματα αυτά «τα στρατεύματα κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών και εξόντωσαν τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τη γρήγορη προέλαση των ισραηλινών τανκς, ενώ ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ενόπλους. Οικογένειες από ένα κτίριο κατοικιών έγραψαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους λόγω της παρουσίας αρμάτων μάχης στους δρόμους.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον δύο αρμάτων μάχης και ανατίναξε κτίριο στο οποίο είχαν εισέλθει Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Οι περισσότεροι ποδοποπατήθηκαν»

Εν τω μεταξύ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για τους πυροβολισμούς κατά αμάχων κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι από τους 115 ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους ποδοπατήθηκαν. 

«Ο IDF ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα του ατυχούς περιστατικού κατά το οποίο άμαχοι στη Γάζα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και τραυματίστηκαν καθώς έτρεξαν προς το κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συλλέχθηκαν πληροφορίες από διοικητές και δυνάμεις επί του πεδίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε πλήγμα προς την κατεύθυνση του κομβόι, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πλειονότητα των Παλαιστινίων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν λόγω του ποδοπατήματος», επεσήμανε ο Χαγκάρι. «Αφού έριξαν προειδοποιητικές βολές με στόχο να σταματήσουν το ποδοπάτημα και αφού οι δυνάμεις μας άρχισαν να υποχωρούν, αρκετοί πλιατσικολόγοι πλησίασαν τις δυνάμεις μας και αποτέλεσαν άμεση απειλή για αυτές. Σύμφωνα με την αρχική έρευνα, οι στρατιώτες απάντησαν προς αρκετά άτομα», κατέληξε.

Τζο Μπάιντενειδήσεις τώραΠαλαιστίνηΧαμάςΙσραήλ