Κόσμος|04.03.2024 06:20

Στην Τουρκία όλα ακριβαίνουν: Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 75%

Μαρία Ζαχαράκη

Στην Τουρκία όλα αυξάνονται. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν πάνω από 90%, τα τέλη των πιστωτικών καρτών αλλάζουν, το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξάνεται και τα μέτρα παραμένουν ανεπαρκή.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά δείκτη τιμών εμπορικών ακινήτων. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 98,2% το δ’ τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο δείκτης τιμών καταστήματος έδειξε ετήσια αύξηση 98,9% κι ο δείκτης τιμών γραφείου 94,2%.

Αντίστοιχα, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 75,5% ετησίως.

Τεράστια αύξηση στα τέλη πιστωτικών καρτών

Η σημαντική αύξηση στη χρήση πιστωτικών καρτών με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία επέφερε και υπερβολικά τέλη. Τα ετήσια τραπεζικά τέλη κυμαίνονται μεταξύ 400-1500TL (12-45€) και ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα τέλη κατά 50-70% φέτος.

Συνολικά 103 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες είναι ενεργές στην Τουρκία.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα επιτόκια μετά τις δημοτικές εκλογές

Η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια παραμονές εκλογών, παρόλο που είναι αναγκαίο για να περιορίσει τη ζήτηση. Η Κεντρική Τράπεζα περιμένει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στις 31 Μαρτίου για να κάνει νέα κίνηση.

Η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός οφείλεται στη ζήτηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε χρήματα και πιστεύει ότι αυτή η δυνατότητα πρέπει να εξαλειφθεί με την καταστολή των μισθών από τη μία πλευρά και την αύξηση των επιτοκίων από την άλλη.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί

Ενώ τον Ιανουάριο 2023 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 32,3 δις.TL, φέτος τον Ιανουάριο σχεδόν πενταπλασιάστηκε στα 150,7 δις.

Οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης 118%, μαζί με μια αύξηση περίπου 60% του συντελεστή αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται στις δημόσιες απαιτήσεις και τέλη, επέτρεψαν στα έσοδα του προϋπολογισμού να αυξηθούν περισσότερο από 100%.

Από την άλλη δεν υπάρχει πλέον καμία πειθαρχία δαπανών και μέχρι τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση πιθανότατα θα παραμερίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι δαπάνες για τόκους, οι οποίες ήταν 21 δις.TL τον Ιανουάριο του 2023, αυξήθηκαν κατά 466,9% στις 121 δις.TL το 2024.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της TUSIAD, Γκιζέμ Οζτόκ Αλτινσάτς, επεσήμανε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού από το 2013 και προέβλεψε ότι ο στόχος της ΚΤΤ δεν θα επιτευχθεί και ότι αναμένουν πληθωρισμό άνω του 73%, καθώς η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή.

Ιδού η νέα αγαπημένη επένδυση στην Τουρκία!

Η ζήτηση για πυργογερανούς αυξήθηκε 5 φορές στα εργοτάξια σε 11 πόλεις όπου οι σεισμοί με επίκεντρο το Kahramanmaras προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Οι πυργογερανοί, οι οποίοι πωλούνται μεταξύ 5 και 15 εκατομμυρίων TL ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, προσελκύουν τώρα τους επενδυτές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ραγδαία λόγω του γεγονότος ότι ενοικιάζονται σε πολύ υψηλές τιμές και το κόστος ανήκει στον εκμισθωτή.

5% αύξηση στο ρακί

Οι έμποροι οινοπνευματωδών ποτών ανακοίνωσαν αύξηση του κόστους στο ρακί κατά 5%, αλλά έπονται μεγαλύτερες μετά τις δημοτικές εκλογές.

Η FATF δεν αφαιρεί την Τουρκία από τον γκρίζο κατάλογο

Πριν από τρία χρόνια, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) τοποθέτησε την Τουρκία στην γκρίζα λίστα, η οποία περιλαμβάνει χώρες που έχουν λάβει ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κι ότι δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις να αφαιρεθεί, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Η FATF θα επανεκτιμήσει την κατάσταση της Τουρκίας τον Ιούνιο.

ακρίβειαΤουρκίατουρκική οικονομίαειδήσεις τώρα