Κόσμος|04.03.2024 17:26

Υπέγραψαν νέο μνημόνιο κατανόησης Τουρκία - Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

Σε νέα υπογραφή μνημονίου κατανόησης προχώρησαν Τουρκία - Λιβύη. Κατά τη συμμετοχή του ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας 2024 [1-3/3/24] υπέγραψε μνημόνιο με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μονάδων του Λιβυκού Στρατού σε στρατιωτικούς τομείς και μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως ανέφερε ο Libya Observer.

Η είδηση για την υπογραφή νέου μνημονίου δεν κατεγράφη καθόλου από τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Ακλόνητη» η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του το μέλος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Saad Mugayb, ο οποίος επικρίνει την έκκληση του ΟΗΕ για απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη, λέγοντας ότι “ποιος μπορεί να βγάλει τώρα τους Τούρκους από τη Λιβύη; Η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες και οι Τούρκοι έχουν τώρα ισχυρή παρουσία στη Μιτίγκα και κάποιες στρατιωτικές βάσεις στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά της Λιβύης. Δεν νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σοβαρό και δεν νομίζω ότι αυτή η δήλωση θα κινητοποιήσει κάτι. Πρόκειται μόνο για μια διαδικασία που ανακατεύει την τράπουλα”.

Ο όμιλος SAGIST αναλαμβάνει έργο τουριστικής ανάπλασης στη Βεγγάζη

Την ίδια ώρα, ο όμιλος SAGIST [σ.σ. διεθνώς δραστηριοποιούμενος τ/όμιλος στον τομέα πολυτελούς τουριστικής ανάπλασης] υπογράφει ένα νέο έργο που θα μετατρέψει τις ακτές της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης που διοικείται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, σε τουριστικό κέντρο. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε το έργο μαζί με εταίρους, επιταχύνει την υλοποίηση συγκροτήματος ξενοδοχείων και επαύλεων το οποίο θα προσθέσει αξία στην περιοχή. Ο Μετίν Ντουρμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος της Sagist Group, τόνισε ότι το έργο θα υλοποιηθεί με επένδυση 140 εκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 3 ετών. Σύμφωνα με τον Ντουρμάζ, “η επένδυση αυτή, η οποία θα συμβάλει στη διαδικασία αναζωογόνησης της Λιβύης, θα δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπό την καθοδήγηση του ομίλου Sagist”.

ειδήσεις τώραΛιβύηΤουρκίατουρκικά ΜΜΕ