Κόσμος|05.03.2024 21:07

Απίστευτο: Μπήκε στο νοσοκομείο για επέμβαση χοληδόχου κύστης, βγήκε με αγγειεκτομή

Newsroom

Το σοκ της ζωής του έπαθε άντρας από την Αργεντινή αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση που πίστευε ότι ήταν στη χοληδόχο κύστη του, μόνο και μόνο για να μάθει, εκ των υστέρων, ότι οι γιατροί του είχαν κάνει αγγειεκτομή.

Ο 41χρονος Jorge Baseto εισήχθη, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στο νοσοκομείο Florencio Diaz στην Κόρδοβα της Αργεντινής για μια επέμβαση στη χοληδόχο κύστη. Η επέμβαση ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Λόγω περιστάσεων που ο ίδιος δεν μπορούσε να ελέγξει, η επέμβαση του Jorge αναβλήθηκε για την Τετάρτη. Την ημέρα της επέμβασης, τελικά, το προσωπικό του νοσοκομείου μπήκε στο δωμάτιο του ασθενή, τον έβαλε στο φορείο και, χωρίς να τον ρωτήσει το παραμικρό ή έστω να ρίξει μία ματιά στον φάκελό του, τον έβαλε χειρουργείο. Οι υγειονομικοί προχώρησαν απλώς στο είδος της επέμβασης που είχαν προγραμματίσει για εκείνη τη μέρα. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε αγγειεκτομή.

Του συνέστησαν να μη δραματοποιεί την κατάσταση

Όταν ξύπνησε από τη νάρκωση, ο Jorge δεν είχε ιδέα τι είχε συμβεί. Λίγο αργότερα, ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου πήγε να ελέγξει την κατάσταση του ασθενή και, κοιτώντας τον φάκελό του, τον ενημέρωσε με κάτι που τον σόκαρε. Αντί για την προγραμματισμένη επέμβαση στη χοληδόχο κύστη, είχε υποβληθεί σε αγγειεκτομή. Ο ασθενής έμεινε άφωνος αρχικά, στη συνέχεια άρχισε να πανικοβάλλεται αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είχε πολύ χρόνο να το σκεφτεί καθώς έπρεπε άμεσα να μπει σε νέο χειρουργείο προκειμένου να υποβληθεί στην επέμβαση που εξαρχής είχε προγραμματίσει.

Μετά και το δεύτερο (σωστό) χειρουργείο, ο Jorge Baseto θέλησε να μάθει πώς είχε συμβεί το λάθος και τι θα μπορούσε να κάνει προκειμένου η αγγειεκτομή να αντιστραφεί. Από μέρους των γιατρών εξαπολύονταν αλληλοκατηγορίες για το λάθος ενώ συνέστησαν στον ασθενή να μην δραματοποιεί την κατάσταση. Όπως του είπαν, αν ήθελε να αποκτήσει παιδιά, θα μπορούσε να το κάνει μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Όσον αφορά στην αγγειεκτομή, τον ενημέρωσαν ότι, λόγω της ηλικίας του και του μεγέθους των αποκομμένων πόρων, οι πιθανότητες επιτυχίας της αντιστροφής της ήταν πολύ μικρές- τόσο, που δεν υπήρχε καν λόγος για να το προσπαθήσει.

«Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να διαβάσουν τον φάκελο»

«Είναι πολύ περίεργο, καθώς στον φάκελό μου έγραφε παντού “χοληδόχος κύστη”. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να διαβάσουν τον φάκελο, δε χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να καταλάβει», δήλωσε ο Jorge στο ειδησεογραφικό πρακτορείο El Doce της Αργεντινής. «Δε θέλω να δείξω κανέναν με το δάχτυλο αλλά κανείς εδώ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Όλοι επικεντρώνονται στο να μού λένε “μην είσαι τόσο δραματικός, μπορείς ακόμα να κάνεις παιδί μέσω σπερματέγχυσης ”», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος του ασθενή, Diego Larrey, σημείωσε ότι ο πελάτης του είναι συντετριμμένος. Αν και ο 41χρονος είναι πατέρας δύο αγοριών, βρίσκεται σε μία νέα σχέση και φαίνεται ότι είχε σχέδια να προσπαθήσει με τη νέα σύντροφό του για την απόκτηση ενός παιδιού. Προφανώς το ζευγάρι θα προτιμούσε να συλλάβει με φυσικό τρόπο, ωστόσο πλέον έχει μόνο την επιλογή της τεχνητής γονιμοποίησης. «Είμαι θυμωμένος και νιώθω αβοήθητος, καθώς υπεβλήθην σε μία μη αναστρέψιμη διαδικασία», δήλωσε ο Jorge. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το επίπεδο αμέλειας, πώς μπορεί κανείς να κάνει τόσο μεγάλη γκάφα», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος του άνδρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σφάλμα προήλθε από τον επαναπρογραμματισμό της χειρουργικής επέμβασης του πελάτη του. Οι αγγειεκτομές στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πραγματοποιούνται συνήθως τις Τετάρτες. Το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, απλώς αντιμετώπισαν τον Jorge ως έναν ακόμα ασθενή που θα υποβάλλονταν σε αγγειεκτομή, αντί να μπουν στον κόπο να κοιτάξουν τον φάκελό του. Η ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ο ασθενής θέλει πλέον να μηνύσει τους γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου για αμέλεια.


χειρουργείοχολήιατρικό λάθοςΑργεντινήειδήσεις τώραχειρουργική επέμβαση