Κόσμος|06.03.2024 20:53

Συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας σε αρθρωτούς αντιδραστήρες: Τι θα συζητήσουν Φιντάν και Μπλίνκεν

Μαρία Ζαχαράκη

Η συνεδρίαση του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον (7-8 Μαρτίου) κι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν θα είναι και η στήριξη της Τουρκίας ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησαν στην εφημερίδα Σαμπάχ, θα συζητηθεί η αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Τουρκία, η ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας από την Τουρκία και η ανάπτυξη μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων και άλλα θέματα πυρηνικής συνεργασίας και επενδύσεων.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει κι ένας διάλογος για το κλίμα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για ενεργειακή συνεργασία.

F-16, Κυρώσεις, Ουκρανία, Ελλάδα, Κύπρος στην ατζέντα

Η ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνει επίσης βήματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, την υγιή πρόοδο των διαδικασιών σχετικά με το πρόγραμμα F-16, το αίτημα της Τουρκίας να διαγραφεί από τις κυρώσεις του αμερικανικού νόμου CAATSA και την άρση των περιορισμών για να διασφαλιστεί η πρόοδος στα κοινά έργα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η αναβίωση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη των επαφών, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και της επιστροφής στις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του τουρκικού τύπου, θα συζητηθούν λεπτομερώς περιφερειακά θέματα όπως οι σχέσεις με την Ελλάδα οι οποίες παρουσιάζονται θετικές, η ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, η Συρία, η Υεμένη, το Ιράν και η Λιβύη.

ΗΠΑF-16ειδήσεις τώραΤουρκία