Κόσμος|06.03.2024 21:45

Σούπερ Τρίτη: Μπάιντεν VS Τραμπ… ξανά – Τα μηνύματα των ψηφοφόρων στους 2 υποψήφιους προέδρους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η Σούπερ Τρίτη δεν ήταν τόσο σούπερ φέτος λόγω μιας σειράς προβλέψιμων αποτελεσμάτων, αλλά υπήρξαν μερικές εκπλήξεις και κάποια προειδοποιητικά σημάδια για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν ενόψει της αναμενόμενης αναμέτρησής τους τον Νοέμβριο.

Ακολουθούν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα αφού εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες και την Αμερικανική Σαμόα επέλεξαν τους υποψήφιους του κόμματός τους για την προεδρία, σύμφωνα με το BBC.

Πρόσω ολοταχώς για τον Τραμπ

Σημείωσε κυρίαρχη επίδοση, με νίκες σε πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα. «Την αποκαλούν Σούπερ Τρίτη για κάποιο λόγο», δήλωσε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του στη Φλόριντα. «Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός».

Ορισμένες από τις νίκες ήταν γιγαντιαίες ως προς το μέγεθός τους: 70% διαφορά στην Αλαμπάμα, 61% στο Τέξας, περίπου 70% των ψήφων στην Καλιφόρνια. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα φύγει με ένα σχεδόν ανυπέρβλητο προβάδισμα σε αντιπροσώπους στο συνέδριο, ακόμη και αν θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να κλειδώσει μαθηματικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Και με τη Νίκι Χέιλι να ανακοινώνει επίσημα την Τετάρτη ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα, το χρίσμα του κ. Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο.Τα exit polls δίνουν κάποιες ενδείξεις για το γιατί ο πρώην πρόεδρος κέρδισε τόσο μεγάλη νίκη.

Στη Βόρεια Καρολίνα, το 43% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών δήλωσε ότι η μετανάστευση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς - ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Τραμπ από τότε που ξεκίνησε την πρώτη του προεδρική υποψηφιότητα το 2015. Στη Βιρτζίνια, το 64% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον κ. Τραμπ έναντι της Νίκι Χέιλι για την ασφάλεια των συνόρων.

Οι εν λόγω ψηφοφόροι των προκριματικών εκλογών στη Βιρτζίνια δήλωσαν επίσης ότι ήθελαν έναν υποψήφιο που μοιράζεται τις αξίες τους και αγωνίζεται για ανθρώπους σαν κι αυτούς - ιδιότητες που γέρνουν προς τον Τραμπ - έναντι του ταμπεραμέντου και της εκλογιμότητας. Η εκλεξιμότητα ήταν ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της κ. Χέιλι προς τους ψηφοφόρους. Προφανώς δεν πέτυχε.

Αλλά υπήρχαν κάποια καμπανάκια

Παρά τη μεγάλη νίκη, υπήρχαν ενδείξεις για συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια με τον Τραμπ μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα, η Χέιλι συνέχισε να τα πηγαίνει καλά σε κομητείες με μεγάλο αριθμό νέων, προαστίων και ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση - και κάποιες από τις ανησυχίες τους καταγράφηκαν στις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Το 40% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών στη Βιρτζίνια και το 32% στη Βόρεια Καρολίνα δήλωσαν ότι ο Τραμπ -ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερις ποινικές υποθέσεις- δεν θα ήταν κατάλληλος για πρόεδρος εάν καταδικαζόταν για κάποιο έγκλημα.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του Χέιλι στη Βόρεια Καρολίνα, μόνο το 21% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων «όποιος κι αν είναι αυτός».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, η προεκλογική εκστρατεία της Χέιλι επισήμανε τα αποτελέσματα αυτά και εξέδωσε προειδοποίηση. «Σήμερα, στη μία πολιτεία μετά την άλλη, παραμένει ένα μεγάλο μπλοκ Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων των προκριματικών εκλογών που εκφράζουν βαθιές ανησυχίες για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε εκπρόσωπος.

Βέβαια, οι απόψεις μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής προεκλογικής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές, αναφέρει το BBC. Πίσω στο 2016, τα exit polls διαπίστωσαν ότι το 75% των ψηφοφόρων που δεν ήταν ψηφοφόροι του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι δεν θα ήταν ικανοποιημένοι με τον κ. Τραμπ ως τελικό υποψήφιο.

Αλλά τελικά, το 90% των Ρεπουμπλικανών τον υποστήριξαν στις εκλογές έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Η έκπληξη της Νίκι Χέιλι στο Βερμόντ δεν είναι αρκετή

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας επέλεξε να μην πραγματοποιήσει δημόσια εκδήλωση το βράδυ της Σούπερ Τρίτης, αντανακλώντας ίσως την πεποίθηση της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα υπήρχαν πολλά να γιορτάσει από τα αποτελέσματα της ημέρας.

Θα μπορούσε να είχε διοργανώσει ένα πάρτι νίκης στο Βερμόντ, όπου πέτυχε μια οριακή νίκη, τη δεύτερη νίκη της στην προκριματική περίοδο.

Έκανε προεκλογική εκστρατεία στο Μπέρλινγκτον την Κυριακή μαζί με τον δημοφιλή Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της πολιτείας, Φιλ Σκοτ, ο οποίος δήλωσε ότι Ρεπουμπλικάνοι, ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί θα πρέπει να ενωθούν για να σταματήσουν τον Τραμπ.

Στο Βερμόντ λειτούργησε. Σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης, ωστόσο, απλά δεν υπήρχαν αρκετοί ψηφοφόροι κατά του Τραμπ - ακόμη και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια που επιτρέπουν σε μη Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές του κόμματος - για να μεταφραστούν σε νίκες ή ακόμη και σε οριακές ήττες.

Πριν από εβδομάδες, η Χέιλι δεσμεύτηκε να παραμείνει στην κούρσα μέχρι τη Σούπερ Τρίτη, ελπίζοντας να προσθέσει στο σύνολο των αντιπροσώπων της. Αλλά αυτό ήταν το τέλος του δρόμου.

Το πρωί της Τετάρτης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα. Κάλεσε τον κ. Τραμπ «να κερδίσει τις ψήφους εκείνων στο κόμμα μας και πέρα από αυτό που δεν τον υποστήριξαν», αν και δεν τον υποστήριξε. Δεν ανέφερε ποια μπορεί να είναι τα μελλοντικά της σχέδια, αλλά δήλωσε ότι προσβλέπει στο να είναι «ιδιώτης».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται δεσμευμένη, παρά μια προηγούμενη δέσμευσή της, να υποστηρίξει τον κΤραμπ εάν είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Θα υποστηρίξει τελικά τον πρώην πρόεδρο, παρά τις πρόσφατες έντονες επικρίσεις της; Μήπως ετοιμάζεται για μια ανεξάρτητη προεδρική υποψηφιότητα;

Ο Μπάιντεν αγωνίζεται να αποτρέψει την ψήφο διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι - το 12% του συνόλου - προσήλθαν για να ψηφίσουν «μη δεσμευμένους» αντί για τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο οργανωμένης διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε ξανά την Τρίτη. Στη Μινεσότα, οι «αδέσμευτοι» συγκέντρωσαν περίπου το 20% των ψήφων και ξεπέρασαν αυτό το ποσοστό στις κομητείες γύρω από τη Μινεάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας.

Στη Βόρεια Καρολίνα, μία από τις λίγες πραγματικές πολιτείες μάχης για τις γενικές εκλογές στο πρόγραμμα της Σούπερ Τρίτης, το 12% των ψηφοφόρων επέλεξε το «χωρίς προτίμηση».

«Τα αποψινά νούμερα έδειξαν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν μπορεί να κερδίσει πίσω τις ψήφους μας με απλή ρητορική», δήλωσε η εκπρόσωπος του Vote Uncommitted MN, Asma Nizami. «Πάνω από 35.000 κάτοικοι της Μινεσότα κατέστησαν σαφές ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν ο Τζο Μπάιντεν να αλλάξει τις πολιτικές του».

Οι φιλοπαλαιστινιακές ομάδες στοχεύουν ήδη στις προκριματικές εκλογές της επόμενης εβδομάδας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία έχει σημαντικό πληθυσμό αριστερών ακτιβιστών. Αν η εκστρατεία του Μπάιντεν ήλπιζε ότι το Μίσιγκαν, με τον μεγάλο πληθυσμό των Αραβοαμερικανών, ήταν η αρχή και το τέλος της ψήφου διαμαρτυρίας κατά του Μπάιντεν, την Τρίτη θα έχει γίνει μια σκληρή αφύπνιση.

εκλογές ΗΠΑειδήσεις τώραΝτόναλντ ΤραμπΤζο Μπάιντεν