Κόσμος|06.03.2024 22:20

Το χρονικό της φονικής επίθεσης των Χούθι σε πλοίο κυπριακών συμφερόντων

Newsroom

Δύο μέλη πληρώματος σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση των Χούθι σε φορτηγό πλοίο στα ανοικτά της νότιας Υεμένης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους - οι πρώτοι θάνατοι που προκαλούν οι επιθέσεις της οργάνωσης σε εμπορικά πλοία.

Ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι

Το True Confidence με σημαία Μπαρμπάντος είχε εγκαταλειφθεί ενώ φωτιά έκαιγε στο πλοίο, δήλωσαν οι διαχειριστές. Χτυπήθηκε στον Κόλπο του Άντεν περίπου στις 09:30 ώρα Ελλάδας, πρόσθεσαν. Οι Χούθι λένε ότι οι επιθέσεις τους γίνονται για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή της, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα δήλωσε ότι το πλήρωμα του True Confidence αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ναυτικών δυνάμεων των Χούθι.

Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε ότι ο θάνατος των ναυτικών ήταν η «θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας» και επέμεινε ότι οι επιθέσεις έπρεπε να σταματήσουν.

Έξι τραυματίες – Το χρονικό τη αιματηρής επίθεσης

Έξι μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν επίσης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο αμερικανικό συνεργάτη του BBC, το CBS. Η επίθεση έλαβε χώρα περίπου 50 ναυτικά μίλια (93 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πόλης Άντεν της Υεμένης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος των ιδιοκτητών και διαχειριστών του πλοίου.

Το True Confidence είχε δεχθεί σήμα μέσω ασυρμάτου VHF από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «ναυτικό της Υεμένης» και του είχε πει να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Τα κοντινά σκάφη ανέφεραν στη συνέχεια έναν δυνατό κρότο και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού.

Το UKMTO δήλωσε ότι το True Confidence χτυπήθηκε και υπέστη ζημιές και ότι ναυτικά σκάφη ενός διεθνούς ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστήριζαν το πλοίο και το πλήρωμά του.

Το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ-Κέρας της Αφρικής (MSCHOA) δήλωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης και διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος των διαχειριστών του πλοίου δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για την κατάσταση του πληρώματος του πλοίου που αποτελείται από 20 ναύτες και τρεις ένοπλους φρουρούς.

Οι Χούθι υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους ότι το True Confidence ήταν «αμερικανικό πλοίο», αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πλοίο δεν είχε «καμία τρέχουσα σχέση με οποιαδήποτε αμερικανική οντότητα».

Το True Confidence ανήκει στην True Confidence Shipping SA, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε διεύθυνση στη Λιβερία, είναι κυπριακών συμφερόντων και το διαχειρίζεται η Third January Maritime Ltd στην Ελλάδα, είπε.

Ωστόσο, προηγουμένως ανήκε στην αμερικανική Oaktree Capital Management, όπως ανέφερε το AP. Η Oaktree αρνήθηκε να σχολιάσει στο AP.

Είχε πλήρωμα 20 ατόμων, αποτελούμενο από έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 Φιλιππινέζους υπηκόους. Τρεις ένοπλοι φρουροί - δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ - βρίσκονταν επίσης στο πλοίο.

Το δρομολόγιο

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου είχε αποπλεύσει για την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία από το Lianyungang στην Κίνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία εντοπισμού, και μετέφερε φορτίο προϊόντων χάλυβα και φορτηγά, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αναβάθμιση της βίας

Η τελευταία επίθεση ακολουθεί αρκετές ανταλλαγές πυρών μεταξύ των Χούθι και πολεμικών πλοίων του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη εναντίον του αντιτορπιλικού USS Carney, ενώ ακολούθησαν τρεις πύραυλοι κατά πλοίων και τρία θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, το ινδικό ναυτικό βοήθησε στην κατάσβεση φωτιά στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Sky II, το οποίο, σύμφωνα με τον χειριστή του, είχε χτυπηθεί από πύραυλο που προκάλεσε μικρή πυρκαγιά και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Την Κυριακή, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, το Rubymar, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα δύο εβδομάδες αφού χτυπήθηκε από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι. Ήταν το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε από την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι τον Νοέμβριο.

Το Rubymar βρισκόταν κοντά στο στενό Bab al-Mandab, το οποίο συνδέει τον Κόλπο του Άντεν με την Ερυθρά Θάλασσα, όταν δέχθηκε την επίθεση. Το πλήρωμα διασώθηκε και το πλοίο άρχισε να παίρνει σιγά σιγά νερό.

Μετέφερε φορτίο 21 τόνων νιτρικού λιπάσματος αμμωνίου, το οποίο, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΧούτιεπίθεσηπλοίοτανκερΥεμένηειδήσεις τώρα