Κόσμος|08.03.2024 20:15

Γαλλία: Επαφές Μακρόν με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για το ουκρανικό

Newsroom

Με τους επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων και με αντικείμενο το ουκρανικό ζήτημα συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χθες, Τετάρτη, είχε διαβουλεύσεις για το ίδιο ζήτημα με τους προκατόχους του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM ο Γάλλος πρόεδρος, αφού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τα αποτελέσματα την πρόσφατης διεθνούς συνόδου κορυφής για το ουκρανικό, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, έκανε εκ νέου λόγο για σκλήρυνση της ρωσικής επιθετικότητας και για την «ανάγκη υπέρβασης» από την πλευρά των δυνάμεων που βρίσκονται στο πλευρό του Κιέβου.

Συζήτηση σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία για το ουκρανικό 

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ότι η συμπαράστασή της στην Ουκρανία είναι «άνευ ορίων». Η εφημερίδα Le Monde από πλευράς της επισημαίνει ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη γαλλική Eθνοσυνέλευση και στην Γερουσία για το ουκρανικό στις 12 και στις 13 Μαρτίου και ότι στόχος του Γάλλου προέδρου είναι μεταξύ άλλων και η ευαισθητοποίηση της γαλλικής κοινής γνώμης αναφορικά με την κρισιμότητα του ουκρανικού ζητήματος. Μία κοινή γνώμη που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά και που ταυτόχρονα δηλώνει προβληματισμένη ως προς την συνέχιση και πολύ περισσότερο την ένταση της σύγκρουσης.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν ήδη επικρίνει τον πρόεδρο Μακρόν για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως με τις δηλώσεις αυτές οδήγησε την Γαλλία σε διεθνή απομόνωση. Κύκλοι προσκείμενοι στο Ελιζέ απαντούν ωστόσο ότι αυτό που διακυβεύεται με αφορμή το ουκρανικό είναι «η υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας και του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση». Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι είναι εμφανής η όξυνση της ρωσικής επιθετικότητας επισημαίνοντας τις κατά καιρούς απειλητικές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναλβάνι την ένταση των κυβερνοεπιθέσεων κ.α. Ενδεικτικές της σκλήρυνσης της ρωσικής στάσης θεωρούν και τις σημερινές δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά των ασκήσεων του ΝΑΤΟ σε σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την δήλωση του Ρώσου στρατηγού Βλαντιμίρ Ζαρουντνίτσκι, ο οποίος έκανε λόγο περί ενδεχόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στο σύνολο της Ευρώπης.

Φρανσουά ΟλάντΡωσίαΝΑΤΟΕμανουέλ ΜακρόνΟυκρανίαΓαλλίαειδήσεις τώραΝικολά Σαρκοζί