Κόσμος|07.03.2024 22:38

Σουηδία: Εγκατέλειψε την ιστορική ουδετερότητα και μπήκε στο ΝΑΤΟ – Οι πρώτες αντιδράσεις

Newsroom

Η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, αφού ολοκλήρωσε τη διαδικασία προσχώρησής της στην Ουάσινγκτον, εγκαταλείποντας τη στάση της ουδετερότητας που κράταγε για δεκαετίες. Η παράδοση των εγγράφων πραγματοποιήθηκε σε μια τελετή δύο χρόνια μετά την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστενσον δήλωσε ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη» θα είναι οι «κατευθυντήριες γραμμές» της Σουηδίας. Το ΝΑΤΟ σήμερα «είναι ισχυρότερο από ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Το ΝΑΤΟ στέκεται πιο ενωμένο, πιο αποφασισμένο και πιο δυναμικό» είπε ο Αμερικανός ηγέτης, προσθέτοντας ότι «μαζί με τον νεότερο σύμμαχό μας, τη Σουηδία - το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία για τις επόμενες γενιές».

«Ήταν λίγος ο δρόμος, αλλά γνωρίζαμε από την πρώτη μέρα ότι μια μέρα θα βρισκόμασταν εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανάρτησε στο Χ ότι η Σουηδία φέρνει μαζί της «ικανές ένοπλες δυνάμεις και μια πρώτης τάξεως αμυντική βιομηχανία» και ότι η συμμαχία έχει γίνει «ισχυρότερη και ασφαλέστερη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε επίσης την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «μία ακόμη χώρα στην Ευρώπη έγινε πιο προστατευμένη από το ρωσικό κακό».

Το χρονικό και τα εμπόδια

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 - αλλά το αίτημά της εμποδίστηκε από δύο μέλη.

Η Τουρκία αρχικά παρέλειψε να δώσει την έγκρισή της σε μια διαμάχη για την υποστήριξη της Σουηδίας στους Κούρδους αυτονομιστές, όπως την αποκάλεσε. Τελικά ήρε το βέτο της τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε τη Σουηδία ότι είναι εχθρική απέναντί της και καθυστέρησε την έγκρισή της μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε τελικά υπέρ της επικύρωσης της προσφοράς.

Η Φινλανδία προσχώρησε επίσημα τον περασμένο Απρίλιο, διπλασιάζοντας το μήκος των συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελετή έπαρσης της σημαίας για την ένταξη της Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΦινλανδίαΤουρκίαΣουηδίαΡωσίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ