Κόσμος|03.04.2019 14:03

Σε δημοπρασία το όπλο με το οποίο αυτοκτόνησε ο Βαν Γκογκ

Newsroom

Το όπλο με το οποίο ο σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ έβαλε τέλος στη ζωή του θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου. Η τιμή του περίστροφου Lefaucheux αναμένεται να ανέλθει στα 40-60.000 ευρώ.

Το ρεβόλβερ είχε εντοπίσει ένας αγρότης το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890. Το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.

Παρόλο που η αυθεντικότητα του όπλου δεν έχει ακόμα αποδειχθεί (και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτε), θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι είναι εκείνο με το οποίο ο Βαν Γκογκ αυτοπυροβολήθηκε. Έχει τη σωστή διάμετρο (7 χιλιοστά) και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο ζωγράφος. Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της Τέχνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012,ενώ ανήκει μέχρι και σήμερα στην οικογένεια του πανδοχέα.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την επιστημονική ανάλυση του όπλου φάνηκε ότι είχε μείνει σε εκείνον τον αγρό για πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890. Πάντως το 2011 Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε. Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο.

Για τον οίκο Auction Art, η θεωρία αυτή δεν διαψεύδει τις αναλύσεις που έγιναν στο όπλο ούτε τη σπουδαιότητά του, καθώς είναι πιθανό τα παιδιά που έπαιζαν να εγκατέλειψαν το «διάσημο» όπλο στο χωράφι.

Βίνσεντ Βαν Γκογκδημοπρασίαόπλο