Κόσμος|03.04.2019 18:19

Ακάρ: Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε στρατιωτικά τη Βόρεια Μακεδονία

Newsroom

Με κάθε επισημότητα έγινε δεκτός στα Σκόπια ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, από την ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, μία ημέρα μετά την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως μεταφέρει η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία, Μαρία Ζχαράκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Χουλουσί Ακάρ, τόνισε τους κοινούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα για την ενίσχυση των σχέσεών τους σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό.

Σε στρατιωτικό επίπεδο ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1.200 στρατιώτες που λαμβάνουν εκπαίδευση, ενώ αρκετοί από τους «Μακεδόνες», όπως τους ονόμασε, στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις της Τουρκίας ή συνεργάζονται στη δύναμη που διατηρεί η Τουρκία στο Αφγανιστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο θέμα του εκσυγχρονισμού του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στο ονοματολογικό, λέγοντας ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε τα Σκόπια στο θέμα αυτό και την αποκαλούσε με το συνταγματικό της όνομα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τέλος, ζήτησε τη συνεργασία των Σκοπίων στο θέμα της έκδοσης γκιουλενιστών, παραδίδοντάς της μάλιστα μία λίστα με ονόματα που καταζητούνται στην Τουρκία και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στο ζήτημα αυτό «εμπιστευόμαστε τις μακεδονικές αρχές».

Ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέχεια αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

Χουλούσι ΑκάρΒόρεια Μακεδονίαστρατιωτική υποστήριξηΤουρκία