Κόσμος|10.03.2024 22:02

Ιταλία: Η χαλυβουργία που θέλει να σώσει η Μελόνι σκοτώνει τους ντόπιους - Η κόκκινη σκόνη και η εκτόξευση των θανάτων από καρκίνο

Newsroom

Κάθε μέρα, η Teresa Battista σκουπίζει τα παχιά στρώματα σκόνης που καλύπτουν τους τάφους στο νεκροταφείο σε μια γειτονιά της πόλης Τάραντα της νότιας Ιταλίας αποτέλεσμα της τοξικής σκόνης από σιδηροπυρίτη από το παρακείμενο εργοστάσιο χάλυβα, το οποίο από το 1965 γεμίζει βλαβερούς καπνούς της περιοχή.

«Αυτό το εργοστάσιο μας σκοτώνει»

Η λειτουργία φέρεται να έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους από καρκίνο. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θάφτηκαν στο νεκροταφείο πέθαναν από την ασθένεια. "Σχεδόν όλοι τους εδώ ήταν νέοι άνθρωποι", είπε στον Guardian. "Αυτό το εργοστάσιο σκοτώνει τα πάντα".

Η χαλυβουργία, μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπη,  εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εργοδότη στον υπανάπτυκτο νότο της Ιταλίας, ενώ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να τη διασώσει.

Ο Μελόνι διόρισε πρόσφατα ειδικό επίτροπο για να αναλάβει προσωρινά το εργοστάσιο, το οποίο ονομάζεται πλέον Acciaierie d'Italia (ADI) αλλά είναι περισσότερο γνωστό με την προηγούμενη ονομασία του, Ilva, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την παγκόσμια χαλυβουργία ArcelorMittal, τον κύριο ιδιοκτήτη του από το 2018.

Καθώς η κυβέρνηση αναζητά νέους επενδυτές, οι κάτοικοι του Τάραντα, και ιδιαίτερα εκείνοι στο Ταμπούρι, το οποίο χωρίζεται από το εργοστάσιο μόνο με έναν συρμάτινο φράχτη, αφηγούνται μια ιστορία όπου το κέδρος και η ανάγκη για επιβίωση μπήκε πιο πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Το εργοστάσιο χτίστηκε στον Τάραντα, μια αρχαία πόλη που ιδρύθηκε από τους Έλληνες, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αφού απορρίφθηκε από το Μπάρι, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Απουλίας, και το κοντινό Λέτσε. Στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και χιλιάδες ελαιόδεντρα καταστράφηκαν για να δημιουργηθεί το εργοστάσιο, το οποίο είναι σχεδόν τριπλάσιο σε μέγεθος από τον ίδιο τον Τάραντα!

τις πρώτες δεκαετίες, το εργοστάσιο έφερε ευημερία σε μια πόλη που προηγουμένως επιβίωνε από την αλιεία και τη γεωργία. Οι εργαζόμενοι συνέρρεαν από γειτονικές περιοχές ή επέστρεφαν από το εξωτερικό για να πιάσουν δουλειά εκεί. Στο αποκορύφωμά του, το εργοστάσιο παρήγαγε περισσότερους από 10 εκατ. τόνους χάλυβα ετησίως, με εργατικό δυναμικό άνω των 20.000 ατόμων.

Η ρύπανση από τις καμινάδες με τις κόκκινες και άσπρες ρίγες που δεσπόζουν πάνω από την πόλη έγινε αποδεκτό μέρος της ζωής. Ορισμένοι πρώην εργαζόμενοι θυμούνται να φυσάνε μαύρη βλέννα από τη μύτη τους. Τα παιδιά έπαιζαν με τη σκόνη, μερικά την έβρισκαν στα μαξιλάρια τους το πρωί όταν τα παράθυρα έμεναν ανοιχτά το καλοκαίρι. "Ήταν σαν γκλίτερ", είπε ο Ignazio D'Andria, ιδιοκτήτης του Mini Bar στο Ταμπούρι. "Νομίζαμε ότι ήταν δώρο από τις νεράιδες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν δηλητήριο".

Οι εκπομπές - ένα μείγμα ορυκτών, μετάλλων και καρκινογόνων διοξινών - διείσδυσαν στη θάλασσα, καταστρέφοντας σχεδόν μια άλλη οικονομική ζωτική αξία της πόλης - την αλιεία μυδιών.

15% πάνω οι θάνατοι από καρκίνο

Τα κρούσματα καρκίνου αυξήθηκαν, αλλά μόλις το 2012 τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό θανάτων από τη νόσο στην περιοχή ήταν 15% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ των εκπομπών και του επιπολασμού του καρκίνου, καθώς και του υψηλότερου από το μέσο όρο ποσοστού αναπνευστικών, νεφρικών και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Μια έκθεση της Sentieri, μιας ομάδας επιδημιολογικής παρακολούθησης, διαπίστωσε ότι μεταξύ 2005 και 2012, 3.000 θάνατοι συνδέονταν άμεσα με "περιορισμένη περιβαλλοντική έκθεση σε ρύπους". Οι γιατροί λένε ότι το ποσοστό καρκίνου κυμαίνεται ανάλογα με την παραγωγή του εργοστασίου.

Τα παιδιά έχουν πληγεί έντονα: μια μελέτη του 2019 από το ανώτερο ινστιτούτο υγείας της Ιταλίας, ISS, διαπίστωσε ότι κατά την επταετία έως το 2012 υπήρχε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό παιδικού λεμφώματος στον Τάραντα σε σχέση με τους περιφερειακούς μέσους όρους, και μια πιο πρόσφατη μελέτη του Sentieri έδειξε υπέρβαση του παιδικού καρκίνου στην πόλη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Απουλία.

Τον Ιανουάριο, οι τοπικοί επαγγελματίες υγείας απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην υγεία και να αδράξει την ευκαιρία να καθαρίσει επιτέλους το εργοστάσιο.

Από το μπαλκόνι του σπιτιού τους στο Ταμπούρι , η Milena Cinto και ο Donato Vaccaro, των οποίων ο γιος Francesco πέθανε το 2019 μετά από 14 χρόνια μάχης με μια σπάνια ανοσολογική διαταραχή, βλέπουν προς δύο γιγαντιαίες κατασκευές που περιέχουν αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα. Οι θολωτές καλύψεις των στεγών τους ήταν ένα περιβαλλοντικό μέτρο που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την έκλυση τοξικής σκόνης προς τα σπίτια και τα σχολεία των ανθρώπων.

Αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. "Κάθε μέρα πρέπει να καθαρίζω αυτή τη σκόνη", λέει η Cinto καθώς περνάει το δάχτυλό της κατά μήκος ενός πλαισίου παραθύρου.

Η Vaccaro εργαζόταν στο εργοστάσιο για 30 χρόνια. "Δουλεύαμε σαν ζώα", είπε, δείχνοντας μια φωτογραφία ενός συναδέλφου του καλυμμένου με μαύρη αιθάλη. Ο Vaccaro κατηγορεί συχνά τον εαυτό του για τον θάνατο του γιου του. Το ζευγάρι θα ήθελε να μετακομίσει, αλλά η αξία του σπιτιού τους έχει πέσει στα 18.000 ευρώ και είναι πλέον αδύνατο να πουληθεί.

Ο Μάουρο Ζαράτα με τη σύζυγό του Ρομπέρτα έχουν ασκήσει μήνυση για ανθρωποκτονία καθώς ο γιος τους, Λορέντζο, πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία πέντε ετών. Σε αυτοψία βρέθηκαν σίδηρος, χάλυβας, ψευδάργυρος, πυρίτιο και αλουμίνιο στον εγκέφαλο του Λορέντζο. Οι δικαστές πρέπει να διαπιστώσουν αν οι τοξίνες δημιούργησαν τον καρκίνο. "Παρόλο που γνωρίζει τους κινδύνους του εργοστασίου, το οποίο συνεχίζει να αρρωσταίνει τους ανθρώπους, η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί αποδεκτό να το κρατήσει ανοιχτό", δήλωσε ο Zaratta, η οικογένεια του οποίου ζει τώρα στη Φλωρεντία.

"Έχουμε τόσους πολλούς φυσικούς πόρους στον Τάραντα, οπότε είναι λάθος να λέμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το εργοστάσιο. Φαίνεται να είναι μια επιλογή μεταξύ της υγείας και των συμφερόντων του κράτους - στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα για τον τόπο ή τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν" δήλωσε.

θάνατοςΙταλίακαρκίνοςειδήσεις τώραεργοστάσιο