Κόσμος|15.03.2024 13:35

Anadolu: Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη ανοίγει για το Μπαϊράμι

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει για τις προσευχές του Μπαϊραμιού» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.

Τι αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο

«Όπως ανακοινώθηκε, το Γενί Τζαμί, ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, θα παραχωρηθεί για προσευχές στο πλαίσιο του Μπαϊραμιού. Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων της Ελλάδας, αναφέρεται ότι το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη και το Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί στο νησί της Ρόδου θα παραχωρηθούν στους μουσουλμάνους για τις προσευχές του Μπαϊραμιού στις 10 Απριλίου.

Και το 2013 και το 2014 το Γενί Τζαμί είχε παραχωρηθεί στους μουσουλμάνους για τις προσευχές Μπαϊραμιού, ωστόσο δεν είχε επιτραπεί να αναλάβει καθήκοντα ιμάμη ο μουφτής που είχαν ‘εκλέξει οι ομοεθνείς της Δυτικής Θράκης’. Οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη είχαν διαμαρτυρηθεί για αυτή την κατάσταση, και δεν υποστήριξαν τον ιμάμη που διόρισε η ελληνική κυβέρνηση

Ενώ το 2018, 200 άτομα τέλεσαν για πρώτη φορά την προσευχή του Μπαϊραμιού στο Γενί Τζαμί με τον εκλεγμένο μουφτή και τον μουεζίνη που είχαν οριστεί από την "Δυτική Θράκη". Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι το 1902 κατά την οθωμανική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο μεταξύ 1925-1963. Το τζαμί, το οποίο αποκαταστάθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 1986, χρησιμοποιείται ακόμη ως εκθεσιακός χώρος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης».

ΜπαϊράμιΓενί Τζαμίειδήσεις τώραΘεσσαλονίκη