Κόσμος|15.03.2024 15:00

Στόλντενμπεργκ: Σημαντικές οι προσπάθειες Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία

Μαρία Ζαχαράκη

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ χαρακτήρισε «σημαντικές» τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και της αμυντικής βιομηχανίας να επενδύσουν σε προηγμένες δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών.

Να μην υπάρχουν περιορισμοί στο αμυντικό εμπόριο μεταξύ συμμάχων 

Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό στο αμυντικό εμπόριο μεταξύ τους. «Είμαστε σε μια συμμαχία όπου υποσχόμαστε να πεθάνουμε ο ένας για τον άλλο. Πιστεύω σε ένα οικοσύστημα διατλαντικής αμυντικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει συμμάχους εκτός ΕΕ. Το 80% των δαπανών προέρχεται από μη μέλη».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εξήρε τη φιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας πως «θεωρώ επίσης πολύτιμη τη φιλία και τη συνεργασία που έχω αναπτύξει με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και είμαι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστώ μαζί του».

Όσον αφορά τα F-16, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «είναι επίσης ευχάριστο να βλέπουμε ότι οι σύμμαχοι συναλλάσσονται τώρα περισσότερο με την Τουρκία, όπως φαίνεται στα F-16 και στις σημαντικές δυνατότητες και εξοπλισμό που έχει αγοράσει η Τουρκία από άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

F-16Γενς ΣτόλτενμπεργκΤουρκίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ