Κόσμος|16.03.2024 07:40

Τι συμβαίνει στην όαση των χίπις; Ξηλώνεται ο πιο διάσημος ναρκω-δρόμος στη Δανία

Newsroom

Οι κάτοικοι της ελεύθερης γειτονιάς Christiania της Κοπεγχάγης σχεδιάζουν να σκάψουν την οδό Pusher Street, στην τελευταία τους προσπάθεια να σταματήσουν τις παράνομες πωλήσεις χασίς, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε θανάσιμους πολέμους μεταξύ συμμοριών και μερικές φορές σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Οι κάτοικοι του χίπικου θύλακα καλούν εθελοντές να βοηθήσουν στο σκάψιμο του δρόμου στις 6 Απριλίου, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα Berlingske. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και οι συμμετέχοντες μπορούν να πάρουν στο σπίτι τους ένα από τα λιθόστρωτα του ως αναμνηστικό. Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα αντικαταστήσει τον δρόμο.

Τι συμβαίνει στην Christiania

Οι κάτοικοι αγωνίζονται να διατηρήσουν τη φήμη της Christiania ως «ελεύθερης κοινωνίας» που αποτελείται από πολιτικούς ιδεαλιστές και γηραιούς χίπηδες. Εδώ και χρόνια, το χασίς πωλείται ανοιχτά στην Christiania από πάγκους στην άκρη του δρόμου, ανάμεσα σε κτίρια βαμμένα σε ψυχεδελικά χρώματα. Όμως οι κάτοικοι λένε ότι το εμπόριο ελέγχουν συμμορίες, όχι οι ίδιοι, και ότι η επιβίωση της κοινότητάς τους εξαρτάται από τον τερματισμό του.

Η γειτονιά είναι ένας κόσμος ξεχωριστός από την υπόλοιπη Κοπεγχάγη από το 1973, όταν οι χίπις κατέλαβαν μια εγκαταλελειμμένη ναυτική βάση και δημιούργησαν μια κοινότητα αφιερωμένη στα ιδανικά του flower power που ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή: ελεύθερη κάνναβη, περιορισμένη κυβερνητική επιρροή, χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς αστυνομία.

Μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αντιπαράθεσης με τις αρχές, τους δόθηκε ο έλεγχος των σπιτιών τους όταν το κράτος πούλησε τον θύλακα έκτασης 84 στρεμμάτων (24 εκταρίων) έναντι 85,4 εκατομμυρίων κορονών (12,5 εκατομμυρίων δολαρίων) σε ένα ίδρυμα που ανήκει στους κατοίκους του. Σήμερα στην κοινότητα ζουν σχεδόν 700 ενήλικες και περίπου 150 παιδιά και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της δανικής πρωτεύουσας.

Οι προσπάθειες για να κλείσει η αγορά χασίς

Οι κάτοικοι της αυτοδιαχειριζόμενης περιοχής έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες να κλείσουν την αγορά χασίς στον δρόμο μήκους περίπου 100 μέτρων. Η αστυνομία λέει ότι το εμπόριο, αξίας εκατομμυρίων, ελέγχεται από τους Hells Angels και την παράνομη οργάνωση Loyal to Family.

Οι αρχές ανέχονταν τις πωλήσεις χασίς στην Κριστιάνια μέχρι το 2004, όταν η αστυνομία άρχισε να τις πατάει. Για να προλάβουν τις επιδρομές της αστυνομίας, οι κάτοικοι κατέβασαν τους πάγκους με το χασίς, αλλά το εμπόριο σύντομα επανήλθε. Πέρυσι, έφεραν βαριά μηχανήματα για να γκρεμίσουν την αγορά, αλλά μασκοφόροι τους σταμάτησαν.

Σχέδιο για τον τερματισμό του εμπορίου ναρκωτικών

Τον τελευταίο μήνα, η Christiania συνεργάστηκε με τις τοπικές αρχές για να καταρτίσει σχέδιο που περιλαμβάνει τον τερματισμό του εμπορίου ναρκωτικών και την αντικατάστασή του με άλλες δραστηριότητες.

Το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Στέγασης δήλωσε ότι είναι «σημαντική προϋπόθεση να απαλλαγούμε από το οργανωμένο εμπόριο χασίς» πριν η Christiania μπορέσει να πάρει 14,3 εκατομμύρια κορώνες (2,1 εκατομμύρια δολάρια) που προορίζονται για το έργο.

Τον Αύγουστο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ένας 30χρονος που πουλούσε ναρκωτικά και τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα- το 2022, ένας άνδρας που πουλούσε χασίς από ένα από τα περίπτερα του δρόμου πυροβολήθηκε. Το προηγούμενο έτος, ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην είσοδο του ίδιου δρόμου.

Πέρυσι, ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης προέτρεψε τους ξένους να μην αγοράζουν χασίς εκεί λόγω των φονικών πυροβολισμών.

ναρκωτικάχασίςΚοπεγχάγηειδήσεις τώρα