Κόσμος|19.03.2024 14:21

Επίσκεψη του Ομπάμα στον Σούνακ προκαλεί ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας

Newsroom

Επίσκεψη – αστραπή στη Βρετανία πραγματοποίησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρίσι Σουνάκ, δίχως να γίνει κάτι παραπάνω γνωστό. Κάτι που «φούντωσε» τις ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας ενόψει και των εκλογών στις ΗΠΑ.

Τι δουλειά είχε τελικά στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ομπάμα;

Σύμφωνα με τον Guardian Ομπάμα και Σουνάκ, θεωρείται ότι συζήτησαν μια σειρά θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας συνάντησης. Ο Ομπάμα, ο οποίος υπηρέτησε δύο θητείες στον Λευκό Οίκο από το 2009 έως το 2017 προτού τον διαδεχθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, βρέθηκε στο Λονδίνο στο πλαίσιο των εργασιών του Ιδρύματός του Ομπάμα, το οποίο επιβλέπει ένα πρόγραμμα υποτροφιών και άλλες πρωτοβουλίες.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας δήλωσε ότι ο Ομπάμα έκανε «μια ανεπίσημη επίσκεψη ευγένειας στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Λονδίνο». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η ομάδα του προέδρου Ομπάμα ήρθε σε επαφή και προφανώς ο πρωθυπουργός ήταν πολύ χαρούμενος που συναντήθηκε μαζί του και συζήτησε το έργο του Ιδρύματος Ομπάμα».

Ο Ομπάμα σταμάτησε για λίγο στην πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας για να χαιρετήσει τις κάμερες, αλλά δεν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από αυτή την ιδιωτική συνάντηση, όπως δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Καθώς ο Ομπάμα αποχωρούσε από την Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδευόμενος από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρωτήθηκε από τα δημοσιογράφους για τη γνώμη του σχετικά με την κατάσταση της ρωσικής δημοκρατίας και απάντησε: «Μην με προκαλείτε!»

Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας

Η επίσκεψη του Ομπάμα ήρθε εν μέσω σεναρίων για ενεργή συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.  Παράλληλα, έρχεται αφού η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα έχει αποκρούσει τις συνεχιζόμενες εικασίες ότι είναι υποψήφια για την προεδρία.

Ωστόσο, μετά την επίσκεψη του Ομπάμα, ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ, μοιράστηκαν στο Χ τις θεωρίες τους για το λόγο που ο πρώην πρόεδρος συναντήθηκε με τον Σουνάκ.

Η συντηρητική σχολιάστρια Laura Loomer σημείωσε τη συνάντηση και διερωτήθηκε σε ανάρτησή της X: «Γιατί ο Ομπάμα έχει ιδιωτικές συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες;».

Ο χρήστης του X «TheThe1776» υποστήριξε ότι η συνάντηση σηματοδοτεί την τρίτη θητεία του Ομπάμα: «Η συνάντηση του Ομπάμα με αξιωματούχους σε ιδιωτική συνάντηση θα πρέπει να λέει σε όλους ότι αυτή είναι η τρίτη θητεία του Ομπάμα και ο Μπάιντεν είναι η μαριονέτα/ο αποδιοπομπαίος τράγος του».

Ο Graham Allen, ένας χρήστης του X σημείωσε επίσης ότι η συνάντηση σηματοδοτεί μια «τρίτη» θητεία για τον Ομπάμα: «Περισσότερες αποδείξεις ότι βρισκόμαστε στην 3η θητεία του Ομπάμα!!! Μόλις έφτασε στην Downing Street 10 για μια ιδιωτική συνάντηση».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα επισκέπτεται την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς στο παρελθόν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον πριν από οκτώ χρόνια, το 2016.

εκλογές ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΜπαράκ ΟμπάμαΡίσι Σούνακειδήσεις τώρα