Κόσμος|19.03.2024 15:15

Γκιουλέρ: Καλούμε τους συνομιλητές μας να κινηθούν προς μια εύλογη και λογική λύση στο Κυπριακό

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την 109η επέτειο της «Ημέρας Μνήμης των Μαρτύρων της 18ης Μαρτίου και της Νίκης του Ναυτικού στα Δαρδανέλια» την περασμένη Κυριακή κι εκεί αναφέρθηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών και την Κύπρο.

«Η Τουρκία έχει καταστεί αποτελεσματικός παράγοντας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και αναπόσπαστο μέλος των διαπραγματεύσεων και της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας», είπε.

«Καλούμε τους συνομιλητές μας να κινηθούν προς μια εύλογη και λογική λύση»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προστατεύονται συγχρόνως με αποφασιστικότητα και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ‘Γαλάζιας’ και της ‘Πατρίδας των Αιθέρων’.

«Στην Κύπρο, που είναι εθνική μας υπόθεση, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στο πλαίσιο της συνθήκης εγγυήσεων και συμμαχιών. Με αυτή την αφορμή, θα ήθελα να δηλώσω για ακόμη μια φορά ότι είναι αναγκαίο για εμάς να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Κυπρίων αδελφών μας, τα οποία αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματα τους. Καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη την ξεπερασμένη, καθεστωτική και προκλητική ρητορική τους και αντ' αυτού να προχωρήσουν προς μια εύλογη και λογική λύση σύμφωνα με την ιστορική και τη σημερινή πραγματικότητα».

«Δεν θα διακυβευτούν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα»

Ο Γκιουλέρ ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών, στοχεύουν στη συνέχιση της διαδικασίας των καλών σχέσεων γειτονίας, του διαλόγου και μιας θετικής ατζέντας και είπε πως θα πρέπει να γίνει γνωστό, ότι κατά την προσπάθεια εύρεσης μιας ειρηνικής λύσης, δεν πρόκειται με τίποτα να διακυβευτούν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα.

«Ανύπαρκτες οι χώρες που δεν έχουν ισχυρό στρατό»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που υπογράφηκε με τη Σομαλία, αποτελεί ένα πολύτιμο βήμα προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, σε συμπλήρωση των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, βοήθειας και παροχής συμβουλών στην περιοχή.

«Η Ιστορία και η Γεωγραφία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι είναι απίθανο να έχουν λόγο στον κόσμο οι χώρες που δεν έχουν έναν ισχυρό στρατό. Επομένως, η ενίσχυση της δύναμης του ηρωικού μας στρατού σε κάθε πτυχή, ιδιαίτερα του προσωπικού και του εξοπλισμού του, είναι ζωτικής σημασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε διαρκώς για να αυξήσουμε τις δυνατότητες και τις ικανότητες του ένδοξου στρατού μας σε υψηλότερα επίπεδα με τα προϊόντα της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας που φέρνουμε καθημερινά καινούργια στο ενεργητικό μας».

«Άνοιξε ο δρόμος των μεγαλύτερων στόχων»

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντάξει πολύτιμες χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες στην υπηρεσία του στρατού.

«Μεταξύ αυτών, το εγχώριο και εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το καμάρι του ευγενούς έθνους μας, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση στις 21 Φεβρουαρίου. Με την πτήση αυτή, η χώρα μας, ως μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει και να παράγει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, έκανε άλμα μιας κατηγορίας στην αμυντική βιομηχανία, ανοίγοντας το δρόμο για να βαδίσουμε προς μεγαλύτερους στόχους».

ειδήσεις τώραΚύπροςΤουρκίαΚυπριακό