Κόσμος|20.03.2024 14:12

Ενόχληση Τουρκίας από τη μη συμμετοχή της στον εμπορικό δρόμο Via Carpathia

Μαρία Ζαχαράκη

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί, ήταν ομιλητής στο πρόγραμμα με τίτλο «Το μέλλον του οδικού διαδρόμου Via CarpathiaΚαύκασος» που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Tomasz Poreba, στις 19/3/24.

«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά, από την αρχή, τις εξελίξεις σχετικά με την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών. Είναι σημαντικό να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Αδριατικής, της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου και φυσικά ένα από τα πλέον σημαντικά έργα της Πρωτοβουλίας αυτής είναι ο διάδρομος Via Carpathia», τόνισε ο πρέσβης Καϊμακτσί.

Επισημαίνοντας ότι η έγκριση της συμμετοχής της Τουρκίας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) εμποδίστηκε από ένα μόνο μέλος της ΕΕ, ο Καϊμακτσί είπε ότι το γεγονός αυτό σχετίζεται με το Κυπριακό και τόνισε πως θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή δεν πρέπει να εμποδίζονται για πολιτικούς λόγους.

Η Τουρκία συνδέει την Ανατολή με την Ευρώπη

Ο Καϊμακτσί τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς «κρίκους» της Ευρώπης όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους.

«Είμαστε συνδεδεμένοι με την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, συνδέουμε την Ευρώπη με τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή», υποστήριξε.

Η Via Carpathia σχεδιάζεται να δημιουργήσει έναν διάδρομο μεταφορών από τη βόρεια Ευρώπη προς τον νότο μέσω της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

ειδήσεις τώραΤουρκία