Κόσμος|21.03.2024 20:15

Οι πρώτες εικόνες από τον αντιδραστήρα ένα της Φουκουσίμα

Newsroom

Παραμορφωμένα υλικά και πεσμένος εξοπλισμός φαίνονται στις φωτογραφίες που κατέγραψαν drones  από τον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα. Είναι οι πρώτες εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από το βάθρο στην κύρια δεξαμενή του αντιδραστήρα 1, που περισσότερο δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τον σεισμό 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή το 2011.

Περίπου 880 τόνοι άκρως ραδιενεργών λιωμένων πυρηνικών καυσίμων παραμένουν στο εσωτερικό των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Η TEPCO προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τη θέση και την κατάστασή στην οποία βρίσκονται, ώστε να γίνει μεγαλύτερη ασφάλεια η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.


Πότε θα απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου

Στις έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που κατέγραψαν τα drones φαίνονται να αιωρούνται καφέ αντικείμενα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών. Οι αξιωματούχοι της TEPCO δήλωσαν ότι αν δεν ελέγξουν τα επίπεδα ακτινοβολίας δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για καύσιμα που έχουν λιώσει ή εξοπλισμό που έχει παραμορφωθεί.

Τμήματα του μηχανισμού κίνησης, της ράβδου ελέγχου, που ελέγχει την πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, και άλλου εξοπλισμού που είναι προσαρτημένος στον πυρήνα αποκολλήθηκαν.

Το υλικό, που κατέγραψαν τα drones, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τα λιωμένα λύματα, ωστόσο μένουν ακόμα πολλά ερωτήματα να απαντηθούν.

Οι επικριτές της TEPCO τονίζουν ότι ο στόχος να έχουν απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου τα επόμενα 30-40 χρόνια φαντάζει ανέφικτος. Η διαδικασία να σημειωθεί ότι έχει ήδη μείνει πίσω λόγω εμποδίων που έχουν ανακύψει και ελλιπής τεχνικής γνώσης. 

τσουνάμιειδήσεις τώραΦουκουσίμαπυρηνικάdrones