Κόσμος|04.04.2019 14:53

Εγραψε ιστορία το Σικάγο: Η πρώτη μαύρη και ομοφυλόφιλη δήμαρχος

Έρη Πανσεληνά

Ιστορία έγραψαν οι κάτοικοι του Σικάγου, εκλέγοντας την πρώτη μαύρη γυναίκα δήμαρχο που είναι ταυτόχρονα και η πρώτη (ανοιχτά) ομοφυλόφιλη δήμαρχος της πόλης, της τρίτης μεγαλύτερης των ΗΠΑ.

«Κάθε παιδί πρέπει να ξέρει το εξής: ο καθένας μπορεί μια μέρα να γίνει δήμαρχος του Σικάγου», δήλωσε η 54χρονη πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας Λόρι Λάιτφουτ, που δεν έχει καταλάβει στο παρελθόν άλλο πολιτικό αξίωμα.

Η 56χρονη δήμαρχος, η οποία ανέβηκε στη σκηνή μετά τα αποτελέσματα μαζί με τη σύζυγό της και την κόρη τους, είχε δεσμευθεί στην προεκλογική εκστρατεία για την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς, την υποστήριξη των χαμηλόμισθων οικογενειών και την καταπολέμηση της ένοπλης βίας.

Στην πόλη των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 550 ανθρωποκτονίες το 2018, περισσότερες από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα των ΗΠΑ μαζί, τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες.

Επίσης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική στις φτωχότερες νότιες και δυτικές συνοικίες του Σικάγου, όπου οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους είναι μαύροι, σε σύγκριση το κέντρο, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέας και έχουν «τρέξει» διάφορα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

«Αουτσάιντερ»

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος που έκανε εκστρατεία με προοδευτικό πρόγραμμα για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η Λάιτφουτ στην αρχή εμφανιζόταν ως «αουτσάιντερ».

Κατάφερε όμως στην πορεία να κερδίσει έδαφος, να επικρατήσει μεταξύ 13 υποψηφίων και, τελικά, να νικήσει με τεράστια διαφορά την επίσης Αφροαμερικανίδα Τόνι Πρέκγουινκλ, η οποία θεωρήθηκε πιο «συστημική» επιλογή, καθώς επί 20 χρόνια ήταν είτε αντιδήμαρχος είτε μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Η 56χρονη διαδέχεται τον Ραμ Εμάνιουελ, πρώην προσωπάρχη του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του για τρίτη θητεία στον Δήμο του Σικάγου. Μεταξύ των θέσεων στις οποίες έχει υπηρετήσει η 56χρονη ήταν και αυτή της επικεφαλής της ομάδας δράσης για τη λογοδοσία της Αστυνομίας του Σικάγου, μια ανεξάρτητη επιτροπή πολιτών.

Παρόλο που οι περισσότεροι είδαν την εκλογή της Λάιτφουτ ως μια θετική εξέλιξη και μια «αντισυστημική» επιλογή σε έναν δήμο που είχε «διαβρωθεί» από τη διαφθορά (το Σικάγο έχει 80% περισσότερες καταδίκες δημόσιας διαφθοράς από τη Νέα Υόρκη), ορισμένες φωνές από τα αριστερά την κατηγόρησαν ότι δεν είναι αρκετά προοδευτική, καταγγέλλοντας ότι εκείνη έβγαλε εκατομμύρια δολάρια ως δικηγόρος εκπροσωπώντας μεγάλες εταιρείες.

Υπενθυμίζεται, για την ιστορία, ότι από το Σικάγο είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα και ο πρώτος στα χρονικά Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

ΣικάγογκέιΛόρι Λάιτφουτ