Κόσμος|22.03.2024 23:10

Μακελειό στη Μόσχα: Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Newsroom

Τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η αιματηρή επίθεση απόψε (22/3), σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να πέσουν νεκροί και πάνω από 100 να τραυματιστούν.

ΥΠΕΞ για μακελειό στη Μόσχα: Είμαστε συγκλονισμένοι

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από την επίθεση στο Crocus City Hall εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει:

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Δείτε την ανάρτηση

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου για το μακελειό

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς την «τρομερό» περιστατικό.

«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν καμία πληροφορία για την επίθεση, ούτε πιστεύουν ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με την Ουκρανία.

Επικοινωνία Φιντάν - Λαβρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, μετά την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Φιντάν εξέφρασε «την καταδίκη του για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και μετέφερε τα συλλυπητήρια του Προέδρου Ερντογάν και τουρκικού λαού στο λαό και την κυβέρνηση της Ρωσίας».

Αντίδραση της Κομισιόν

Με ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη και εκφράζει αποτροπιασμό μετά τις αναφορές για τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall της Μόσχας. Η ΕΕ καταδικάζει κάθε επίθεση κατά αμάχων. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους τους Ρώσους πολίτες που έχουν πληγεί».

Η Ουκρανία αρνείται εμπλοκή

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό» και να θέσει τέλος στην εισβολή, είπε ο αξιωματούχος.

Αρνήθηκε την εμπλοκή και η λεγεώνα «Ελευθερία για τη Ρωσία»

Η λεγεώνα «Ελευθερία για τη Ρωσία», παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, και η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν» για την «προετοιμασία» αυτή της «αιματηρής πρόκλησης» και την «κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».

Από την πλευρά της, η διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι σχεδίαζαν τη φονική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής.

«Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ήταν μια σχεδιασμένη και σκόπιμη πρόκληση από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατ' εντολή του [Βλαντίμιρ] Πούτιν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν η «περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου» με την Ουκρανία.

Το Παρίσι καταγγέλλει τις «ειδεχθείς πράξεις»

Η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα «ειδεχθείς πράξεις» και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην επίθεση που σημειώθηκε στην αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

«Οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από τη Μόσχα είναι φρικτές», αντέδρασε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X». «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό» συνέχισε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

H Γερμανία ζητά διαλεύκανση των συνθηκών     

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης στην Μόσχα και ζήτησε να διαλευκανθεί το συντομότερο η κατάσταση.

«Οι εικόνες της φρικτής επίθεσης εναντίον αθώων ανθρώπων στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι τρομακτικές. Οι συνθήκες πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα «Χ».

τρομοκρατική επίθεσηειδήσεις τώραΡωσίαΜακελειό