Κόσμος|25.03.2024 16:55

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Newsroom

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, καθώς οι ΗΠΑ αλλάζουν θέση απέχοντας από την ψηφοφορία, ενώ μέχρι πρότινος καταψήφιζαν σταθερά ανάλογες πρωτοβουλίες. 

Το κείμενο απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το σώμα βρισκόταν σε αδιέξοδο από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, αποτυγχάνοντας επανειλημμένα να συμφωνήσει σε μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Η κίνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ αυτών και του συμμάχου τους Ισραήλ σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Το παρασκήνιο

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε συντάχθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου και προτάθηκε στην αίθουσα από τον εκπρόσωπο της Μοζαμβίκης. Η Ρωσία προσπάθησε να τροποποιήσει το κείμενο επαναφέροντάς το σε ένα προηγούμενο σχέδιο που περιείχε τη λέξη «μόνιμο», αλλά η προσπάθεια απέτυχε. Συνολικά, 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ οι ΗΠΑ απείχαν

Τι σηματοδοτεί η αποχή των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απειλήσει νωρίτερα να ακυρώσει μια προγραμματισμένη αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν το βέτο τους. Η αποχή των ΗΠΑ σηματοδοτεί ένα ρήγμα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απογοήτευση στην Ουάσιγκτον για την προκλητική επιμονή του πρωθυπουργού ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην επίθεση στη Ράφα και για τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση από το Ισραήλ των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενώ το ψήφισμα απαιτεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, προσθέτει ότι θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «διαρκή και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

Την τελευταία στιγμή, το πρωί της Δευτέρας, οι ΗΠΑ ζήτησαν να προστεθεί τροπολογία με την οποία να καταδικάζεται η Χαμάς για την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που οδήγησε σε επείγουσες συσκέψεις διπλωματών στην αίθουσα, αλλά εγκατέλειψαν το αίτημα αυτό όταν έγινε σαφές ότι η τροπολογία θα έβρισκε αντίσταση.

Η τοποθέτηση των ΗΠΑ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Linda Thomas-Greenfield επέκρινε την «κυνική προσέγγιση» της Ρωσίας και της Κίνας, όπως είπε, και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες που το ψήφισμα δεν προχωράει αρκετά μακριά, ώστε να καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η ίδια δήλωσε: «Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε αυτή τη φρικτή επίθεση, ένα ψήφισμα που υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του Συμβουλίου. Έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να προωθήσουν μια διαρκή ειρήνη μέσω διπλωματικών προσπαθειών.

Ούτε, παρ' όλη τη ρητορική τους, ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν αυτή την καταστροφική σύγκρουση ως πολιτικό ρόπαλο για να προσπαθήσουν να διχάσουν αυτό το συμβούλιο σε μια εποχή που πρέπει να ενωθούμε. Αυτό είναι βαθύτατα κυνικό. Και θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε».

Όσον αφορά τη Χαμάς, η Thomas-Greenfield δήλωσε: «Εκτιμήσαμε την προθυμία των μελών αυτού του Συμβουλίου να δεχτούν κάποιες από τις δικές μας διορθώσεις και να βελτιώσουν αυτό το ψήφισμα. Παρόλα αυτά, ορισμένες βασικές επεξεργασίες αγνοήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων μας να προστεθεί καταδίκη της Χαμάς. Και δεν συμφωνήσαμε με όλα όσα περιέχονται στο ψήφισμα. Για το λόγο αυτό, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ψηφίσουμε "ναι".

Κρίσιμα, η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων θα επιτρέψει να φτάσει πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε μια εποχή που η πείνα απειλείται σε μεγάλο βαθμό και θα δώσει την ευκαιρία να εργαστούμε προς μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών και προς ένα μέλλον όπου η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί το Ισραήλ και δεν θα επαναλάβει ποτέ την 7η Οκτωβρίου.

[Ένα μέλλον όπου η Χαμάς] δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα και δεν θα χρησιμοποιεί αμάχους ως ασπίδες. Ένα μέλλον όπου Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί θα ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά και με δύο δικά τους δημοκρατικά κράτη. Κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ με τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση αφιερωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και τη δολοφονία των Εβραίων. Μια τρομοκρατική οργάνωση που το σώμα αυτό εξακολουθεί να μην καταδικάζει, να ελέγχει τη Γάζα».

Μήνυμα Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη». Σε ανάρτηση του Γκουτέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας μόλις ενέκρινε ένα πολυαναμενόμενο ψήφισμα για τη Γάζα, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό το ψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί. Η αποτυχία θα ήταν ασυγχώρητη»

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Ως απάντηση στο ψήφισμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ακύρωσε το ταξίδι ισραηλινής αντιπροσωπείας για την Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον υπουργό Ρον Ντερμέρ και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Τζάτσι Χανέγκμπι.

ΗΠΑΛωρίδα της ΓάζαςΣυμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕΙσραήλειδήσεις τώρα