Κόσμος|27.03.2024 11:40

Ο Ερντογάν πηγαίνει στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Μπάιντεν! Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι

Μαρία Ζαχαράκη

Η δημοσιογράφος της Χουριέτ/CNNTurk, Χαντέ Φιράτ, αποκαλύπτει σήμερα το παρασκήνιο της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Στις 9 Μαΐου ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον μετά από επίσημη πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και θα συναντηθούν για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο.

Η εν λόγω επίσκεψη πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2023 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ποια θέματα θα τεθούν στο τραπέζι;

Στην ατζέντα της συνάντησης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου στην Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και το εμπόριο.

Στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη και η διαδικασία προμήθειας των F-16 της Τουρκίας. Μαζί με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας προμήθειας των F-16, θα συζητηθεί επίσης και ο αντιλογισμός του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε η Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος F-35.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη των δύο θα τεθεί και το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

ειδήσεις τώραΗΠΑΤζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν