Κόσμος|27.03.2024 23:21

Ισραήλ: Επαναπρογραμματισμό της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, θέλει ο Νετανιάχου

Newsroom

Το Ισραήλ ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να επαναπρογραμματίσει μια συνάντηση υψηλού επιπέδου σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια για τη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, την οποία ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε αιφνιδιαστικά, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη, σε μια προφανή προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

Αλλαγή στάσης 

Ο Νετανιάχου ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μιας ανώτερης ισραηλινής αντιπροσωπείας μετά την έγκριση από τις ΗΠΑ της ψήφισης ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας ένα νέο πολεμικό χαμηλό στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuterts αναστολή της συνάντησης αυτής της εβδομάδας έθεσε ένα νέο εμπόδιο στις προσπάθειες των ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν για την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, να πείσουν τον Νετανιάχου να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις αντί μιας χερσαίας εισβολής στη Ράφα, το τελευταίο σχετικά ασφαλές καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους πολίτες.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το γραφείο του πρωθυπουργού συμφώνησε να επαναπρογραμματίσει τη συνάντηση που ήταν αφιερωμένη» στη Ράφα. «Γι' αυτό τώρα συνεργαζόμαστε μαζί τους για να ορίσουμε (μια) κατάλληλη ημερομηνία», πρόσθεσε.

Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι κανονίζεται νέα συνάντηση και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει την αντιπροσωπεία του ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το γραφείο του Νετανιάχου.

Μπένιαμιν ΝετανιάχουΗΠΑΤζο ΜπάιντενΛευκός ΟίκοςΙσραήλειδήσεις τώρα