Κόσμος|31.03.2024 23:28

Δήλωση Μπάιντεν για την ημέρα της τρανσορατότητας: «Σας βλέπουμε, αξίζετε σεβασμό»

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντε αναγνώρισε τη ημέρα τρανορατότητας, λέγοντας τα μέλη της κοινότητας, «σας βλέπω, είστε φτιαγμένοι κατ' εικόνα και κατ'ομοίωση του θεού. Σας αξίζει σεβασμός και αξιοπρέπεια».

H κυβέρνηση του ανακήρυξε την 31η Μαρτίου ως ήμερα τρανσορατότητας το 2021. Φέτος παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα δεν δίστασε να κάνει επίσημη δήλωση. 

Αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματά της transgender κοινότητας

«Η Ημέρα Ορατότητας Transgender είναι ένας εορτασμός του θάρρους και της ανθεκτικότητας των Transgender ατόμων, των nonbinary ατόμων και των μη επιβεβαιωμένων ως προς το φύλο τους ατόμων που υπάρχουν σε κάθε χώρα και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Την ημέρα αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα επιτεύγματα και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα Transgender άτομα στον παγκόσμιο αγώνα για ισότητα και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την ισότητα, την ένταξη και την πλήρη αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Transgender ατόμων». 

«Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα Transgender άτομα αντιμετωπίζουν βία, καταστολή και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της έκφρασης και του ειρηνικού συνέρχεσθαι, καθώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τα Transgender άτομα με στίγμα, διακρίσεις και βία. Τα διεμφυλικά άτομα αξίζουν να ζουν αυθεντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Τους αξίζει τεκμηρίωση που αντικατοπτρίζει το ποιοι είναι, υγειονομική περίθαλψη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και το δικαίωμα να ζήσουν μια πλήρη ζωή με ίσες ευκαιρίες», συμπληρώνει. 

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Προτρέπουμε τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αγώνα για έναν κόσμο στον οποίο τα Transgender άτομα θα είναι ελεύθερα να ζουν με ασφάλεια και ανοιχτά ως τον εαυτό τους», καταλήγει. 

τρανςΤζο ΜπάιντενΗΠΑειδήσεις τώραΠάσχα