Κόσμος|02.04.2024 06:26

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Οι αλλαγές που φέρνει το ρήγμα στην παντοδυναμία Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Για το τέλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αρχίσει να μιλούν πολλοί αναλυτές στην Τουρκία την επόμενη ημέρα, μετά τη σαρωτική νίκη του Ερκέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. 

Έρχονται αλλαγές; Τα κρίσιμα ερωτήματα

Τρία είναι τα κεντρικά ερωτήματα που τίθενται για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία μετά τη μεγάλη ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χτεσινές δημοτικές εκλογές:

  1. Αν τώρα θα αλλάξει πορεία ο Ερντογάν σε οικονομία και εξωτερική πολιτική
  2. ή αν είναι η αρχή του τέλους του.
  3. Και βέβαια πώς θα οχυρωθεί και θα ανδρωθεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου στο δρόμο προς την κατάκτηση της ηγεσίας γιατί 4 χρόνια μπροστά του είναι μεγάλο το διάστημα, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Τούρκος πρόεδρος είναι λαβωμένος και ευάλωτος. Πρέπει να ανασκουμπωθεί και να αναστηλώσει την οικονομία της χώρας. Αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθεί η πορεία. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν αλλαγές και ήδη κάποιοι λένε ότι τώρα ο τουρκικός λαός θα πιει το πικρό χάπι. Τώρα θα ξεκινήσει η πραγματική λιτότητα.

Στην εξωτερική πολιτική που ενδιαφέρει και την Ελλάδα φυσικά, περισσότερο από το εξωτερικό εκφράζεται η ανησυχία μήπως γίνει πιο σκληρός ο Ερντογάν.

Ξεκίνησαν τα σενάρια διαδοχής για τον Ερντογάν

Στο εσωτερικό δεν βλέπουν αλλαγή ρότας τουλάχιστον μέχρι να φτιάξει η οικονομία. Γιατί πολύ απλά δεν έχει να πιεστεί άμεσα από τους εθνικιστές εταίρους του.

Τα εθνικιστικά κόμματα καταποντίστηκαν και ένα ισλαμικό αδελφάκι αποκτά λόγο και επιρροή πλέον στην άσκηση πολιτικής της Τουρκίας.

Ως προς το θέμα της διαδοχής τον έναν καινούριο υποψήφιο πλέον τον γνωρίζουμε ήδη από την Κυριακή, ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Σίγουρα κάποια δεδομένα άλλαξαν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά μην περιμένει κανείς ότι το άστρο του Ερντογάν έδυσε.

Κάποιοι λένε ότι αυτές οι εκλογές ήταν η αρχή του τέλους του Ερντογάν, κάποιοι άλλοι ότι μόλις φτιάξει την οικονομία, σε 1-2 χρόνια, θα ανακάμψει και πολιτικά.

Μπορεί να μην θέσει ο ίδιος πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2028, αν δεν καταφέρει, όπως φαίνεται, να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά μπορεί να προωθήσει κάλλιστα κάποιον άλλον ή τον γαμπρό του, της ισχυρής βιομηχανίας μη επανδρωμένων, τον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Ο οποίος ίσως να μπορεί να ανταγωνιστεί στον Ιμάμογλου παρότι δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία, αλλά διαθέτει ισχυρό... πεθερό που έχει χρόνο να τον προετοιμάσει.

Πορεία για την προεδρικό κούρσα ο Ιμάμογλου

Ως προς τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, τα φτερά του σίγουρα έχουν ανοίξει διάπλατα μετά από αυτόν τον θρίαμβο. Θα αναλάβει την αναστήλωση της αντιπολίτευσης και παράλληλα θα έχει άπλετο χρόνο να προετοιμαστεί για την προεδρική κούρσα, με περισσότερη αυτοπεποίθηση τώρα.

Ο Ιμάμογλου από χθες απέκτησε πλέον ηγετικά χαρακτηριστικά.

Εκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώραεκλογέςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν