Κόσμος|06.04.2024 14:24

«Η χώρα που θα λέγονται όλοι Sato»: Γιατί στην Ιαπωνία κινδυνεύουν να έχουν όλοι το ίδιο επώνυμο μέχρι το 2.531

Newsroom

Αν δεν αλλάξει η νομοθεσία που υποχρεώνει τα παντρεμένα ζευγάρια να έχουν το ίδιο επώνυμο ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιαπωνίας θα έχει θα λέγεται «Sato-san» σε 500 χρόνια. 

Το Sato είναι το πιο διαδεδομένο επώνυμο στην Ιαπωνία, καθώς  το 1,5% του πληθυσμού των 125.000 εκατ. Ιαπώνων φέρει το συγκεκριμένο επώνυμο. Το ποσοστό των Ιαπώνων με το επώνυμο Sato αυξήθηκε κατά 1,0083 φορές από το 2022 έως το 2023. Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό παραμένει σταθερό, περίπου το ήμισυ του ιαπωνικού πληθυσμού θα έχει αυτό το όνομα το 2446 και το 2531 θα αγγίξει 100%.

«Αν όλοι λέγονται Sato ίσως χρειαστεί να φωνάζουμε ο ένας τον άλλο με τα μικρά μας ονόματα», σχολίασε, μιλώντας στον Guardian, ο οικονομολόγος Hiroshi Yoshida, που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

«Ένα έθνος γεμάτο Satos όχι μόνο θα είναι άβολο, αλλά και θα υπονομεύσει την ατομική αξιοπρέπεια», τόνισε.

Τι προβλέπει η αμφιλεγόμενη νομοθεσία 

Τα ζευγάρια στην Ιαπωνία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του επώνυμου της γυναίκας και του άνδρα. Όμως κατά 95% η γυναίκα είναι αυτή που αλλάζει το επώνυμο της.

Η κυβέρνηση δέχεται αυξημένες πιέσεις να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε τα παντρεμένα ζευγάρια να μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά επώνυμα. Άλλωστε είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που αναγκάζει τα ζευγάρια να έχουν κοινό επώνυμο.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιαπωνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων το 39,3% από 1.000 εργαζόμενους ηλικίας 20 έως 59 ετών δήλωσε ότι ήθελε να έχει το ίδιο επώνυμο σύντροφο του, ακόμη και αν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί διαφορετικό.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά οι ερευνητές μελέτησαν ένα εναλλακτικό σενάριο και κατέληξαν ότι αν το 60,8 είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το επώνυμο του μόνο το 7,96% του ιαπωνικού πληθυσμού θα λεγόταν Sato έως 2531. 

νόμοςπληθυσμόςΙαπωνία