Κόσμος|08.04.2024 22:15

Πώς θα εξελισσόταν ένας πυρηνικός πόλεμος; Το σενάριο τρόμου και τα εκατομμύρια νεκρών σε δευτερόλεπτα

Newsroom

Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων δεν είναι ασυνήθιστες. Κατά γενικό κανόνα, τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ενημερώνουν το ένα το άλλο για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, συνήθως μέσω διπλωματικών μυστικών διαύλων, επειδή κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει κατά λάθος πυρηνικό πόλεμο.

Ακόμη και η Ρωσία συνεχίζει να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις της. Η εξαίρεση είναι η Βόρεια Κορέα. Κανένας από τους περισσότερους από 100 πυραύλους που έχει εκτοξεύσει δοκιμαστικά από τον Ιανουάριο του 2022 -συμπεριλαμβανομένων και όπλων με πυρηνική ικανότητα- δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων.

Πώς ξεκινάει ο πυρηνικός πόλεμος

Η Daily Mail κάνει μία συγκλονιστική αφήγηση ενός υποθετικού σεναρίου όπου ένας πυρηνικός πόλεμος ξεκινά από μια αιφνιδιαστική εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Η ιστορία εκτυλίσσεται με σχολαστική λεπτομέρεια, περιγράφοντας την αλυσίδα των γεγονότων από τη στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου έως τα καταστροφικά επακόλουθα μιας παγκόσμιας πυρηνικής ανταλλαγής. Ας εμβαθύνουμε σε κάθε στάδιο της εξελισσόμενης κρίσης.

Η αφήγηση ξεκινά με την εκτόξευση ενός τεράστιου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με το παρατσούκλι "το τέρας" από μια τοποθεσία κοντά στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας. Η εκτόξευση αυτή ενεργοποιεί μια σειρά συναγερμών στα δορυφορικά συστήματα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια πιθανή απειλή βαλλιστικού πυραύλου. Σε αντίθεση με τις συνήθεις πυραυλικές δοκιμές, η Βόρεια Κορέα δεν ενημέρωσε άλλα πυρηνικά εξοπλισμένα έθνη για την εκτόξευση αυτή, κλιμακώνοντας τις εντάσεις και την αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις της.

Τα πρώτα δευτερόλεπτα

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την εκτόξευση, εξελιγμένα συστήματα υπολογιστών αρχίζουν να υπολογίζουν την τροχιά του πυραύλου για να καθορίσουν αν αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς η πορεία του πυραύλου γίνεται σαφέστερη, η κατάσταση κλιμακώνεται ραγδαία, προκαλώντας την αντίδραση των αμερικανικών μέσων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης σε όλο τον κόσμο.

Στο πυρηνικό καταφύγιο διοίκησης του Πενταγώνου, κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναλαμβάνουν δράση, εφαρμόζοντας μια επικίνδυνη στρατηγική πυρηνικού πολέμου, γνωστή ως "Εκτόξευση με προειδοποίηση". Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει την προληπτική εκτόξευση μιας αντεπίθεσης μετά την επιβεβαίωση μιας εισερχόμενης πυραυλικής απειλής, χωρίς να περιμένει να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση της επίθεσης.

Αντίποινα

Μέσα στο χάος, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ενημερώνεται για την εξελισσόμενη κρίση. Με περιορισμένο χρόνο για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, ο Πρόεδρος παλεύει με τη βαριά ευθύνη της έγκρισης ενός αντίποινου που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται, η αφήγηση δίνει μια ζωντανή εικόνα των αγωνιώδη προσπαθειών για την αναχαίτιση του εισερχόμενου πυραύλου και τον μετριασμό της απειλής. Ωστόσο, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες, η αναχαίτιση αποτυγχάνει, οδηγώντας στη συνειδητοποίηση ότι μια πυρηνική ανταλλαγή είναι αναπόφευκτη.

Καθώς η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, οι επικοινωνιακές διαταραχές και οι παρεξηγήσεις επιδεινώνουν την κρίση. Η εξουσία του Προέδρου αμφισβητείται και οι αντικρουόμενες συμβουλές των στρατιωτικών συμβούλων περιπλέκουν περαιτέρω τη λήψη αποφάσεων.

Το απόλυτο χάος

Εν τω μεταξύ, η πυρηνική απειλή επεκτείνεται πέρα από τους συμβατικούς στόχους, με ένα όπλο ηλεκτρομαγνητικού παλμού (ΗΜΠ) μεγάλου υψομέτρου να πυροδοτείται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό προκαλεί εκτεταμένο χάος και αναστάτωση, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές.

Καθώς ο πυρηνικός πόλεμος κλιμακώνεται, η αφήγηση δίνει μια ζοφερή εικόνα των καταστροφικών συνεπειών, συμπεριλαμβανομένου του εκτεταμένου θανάτου και της καταστροφής σε παγκόσμια κλίμακα. Ορόσημα και πόλεις εξαφανίζονται, εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται και οι επιζώντες μένουν να παλεύουν με τα επακόλουθα της αφάνταστης καταστροφής.

Στο τέλος, το κείμενο χρησιμεύει ως αυστηρή προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής σύγκρουσης και την επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί ένα τέτοιο σενάριο από το να γίνει ποτέ πραγματικότητα. Υπογραμμίζει τη σημασία της διπλωματίας, της αποκλιμάκωσης και της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή της αδιανόητης φρίκης του πυρηνικού πολέμου.

Βόρεια Κορέαπυρηνικός πόλεμοςπυρηνικά όπλαειδήσεις τώραΗΠΑ