Κόσμος|08.04.2024 20:37

Παρίσι: Μέλη της γαλλικής φρουράς αντάλλαξαν θέσεις με Βρετανούς στρατιώτες στο Μέγαρο Ελιζέ

Newsroom

Με αφορμή τα 120 χρόνια από την υπογραφή της Entente Cordiale τα γαλλικά και βρετανικά στρατεύματα αντάλλαξαν για πρώτη φορά θέσεις σε Παρίσι και Λονδίνο.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα εκτός Κοινοπολιτείας που συμμετέχει στην τελετή αλλαγής φρουράς στο Μπάκιγχαμ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το πρώτο ξένο κράτος που φρουρεί τη γαλλική προεδρική κατοικία.

Συμπληρώνονται 120 χρόνια από την υπογραφή της Entente Cordiale

Το μεσημέρι της Δευτέρας 32 μέλη της γαλλικής φρουράς αντάλλαξαν θέσεις με 40 φρουρούς του λόχου 7 στο προαύλιο του Μπάκιγχαμ. Λίγες ώρες αργότερα 16 μέλη του λόχου 7 κατευθυνθήκαν προς τα Ελιζέ, φορώντας τα παραδοσιακά τους καπέλα από δέρμα αρκούδας και αντικατέστησαν τους Γάλλους ομολόγους τους.  

Η συμφωνία «Entente Cordiale» είχε ως στόχο να τερματίσει τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών και να βελτιώσει τους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, διευθετώντας τις αποικιακές διαφορές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρέστη στην τελετή στο Παρίσι, ενώ ο Δούκας και η Δούκισσα του Εδιμβούργου εκπροσώπησαν τον βασιλιά Κάρολο στο Λονδίνο.

Αν και τα γαλλικά στρατεύματα συμμετείχαν στην αρχαία τελετή ανταλλαγής φρουράς στο Λονδίνο, δεν επωμίστηκαν τη φύλαξη του βασιλιά, καθώς η ευθύνη αυτή ανατίθεται μόνο σε μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και των στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας.