Κόσμος|08.04.2024 20:00

Νετανιάχου: Για την εξάλειψη της Χαμάς πρέπει να μπούμε στη Ράφα - Υπάρχει ημερομηνία

Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε νέο μήνυμα για τον πόλεμο, λέγοντας πως «για την εξάλειψη της Χαμάς πρέπει να μπούμε στη Ράφα» και γνωστοποιώντας ότι «υπάρχει ημερομηνία».

«Σήμερα έλαβα μια λεπτομερή αναφορά για τις συνομιλίες στο Κάιρο. Εργαζόμαστε συνεχώς για να πετύχουμε τους στόχους μας, κυρίως την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την επίτευξη μιας πλήρους νίκης επί της Χαμάς. Αυτή η νίκη απαιτεί να μπούμε στη Ράφα και την εξάλειψη των τρομοκρατικών ταγμάτων εκεί. Θα συμβεί -υπάρχει μια ημερομηνία», ανακοίνωσε ειδικότερα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που διεξάγεται στο Κάιρο με τη συμμετοχή αποστολών από το Ισραήλ, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της κατοχικής δύναμης και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στις συνομιλίες στο Κάιρο», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν υπάρχει ακόμα πρόοδος».

Ωστόσο, δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera ανέφεραν σήμερα (8/4) πως είχε επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες στο Κάιρο.

Οι πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως οι δύο πλευρές έκαναν παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία για εκεχειρία η οποία -όπως έχει προταθεί στη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών- θα εκτεινόταν σε τρία στάδια, με την απελευθέρωση των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων και μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός να αντιμετωπίζονται στο δεύτερο στάδιο.

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώραΜπενιαμίν Νετανιάχουπόλεμος