Κόσμος|09.04.2024 13:25

Μου παίρνει χρόνο να διαβάσω: 29χρονη αποκαλύπτει πώς την έβλαψε η έκλειψη ηλίου του 2017

Newsroom

Μια γυναίκα από το Μπρούκλιν, η οποία κοίταξε την ηλιακή έκλειψη του 2017 για 10 δευτερόλεπτα με γυμνά μάτια, μίλησε για το πώς αυτό έβλαψε την όρασή της.

Η 29χρονη Bridget Kyeremateng, δήλωσε στη New York Post τη Δευτέρα, πριν γίνει η ολική έκλειψη του ηλίου, πως στο προηγούμενο ουράνιο φαινόμενο το 17, κοίταξε τον ήλιο χωρίς καμία προστασία, σκεπτόμενη πως μερικά δευτερόλεπτα δεν θα της έκαναν κακό.

«Με το ζόρι έβλεπα την έκλειψη»

«Δεν μπορούσα να εστιάσω στον ήλιο ή στην  καμπυλότητα του φεγγαριού. Σκέφτηκα να κλείσω ένα από τα μάτια μου για να έχω καλύτερη εστίαση. Με το ζόρι έβλεπα, αλλά κοίταζα τον ήλιο για 10-15 δευτερόλεπτα πριν τα μάτια μου αρχίσουν να μην αισθάνονται καλά, οπότε μπήκα μέσα», διηγήθηκε.

Είπε ότι αισθανόταν καλά την υπόλοιπη ημέρα, αλλά ξύπνησε το επόμενο πρωί και δεν μπορούσε να διαβάσει τις λέξεις στην οθόνη του τηλεφώνου της από το αριστερό της μάτι - το ίδιο μάτι με το οποίο κοίταξε την έκλειψη.

«Δεν μπορούσα να δω τις λέξεις, επειδή υπήρχε ένα τυφλό σημείο ακριβώς στη μέση εστίαση της ίριδας της ματιών μου, οπότε άλλη λέξη που προσπαθούσα να διαβάσω, ήταν σχεδόν αόρατη», σημείωσε.

Η ίδια σημείωσε πως «φρίκαρε» που δεν μπορούσε να διακρίνει τίποτα άλλο πέραν τις «λευκές κουκκίδες που αιωρούνταν».

«Σκέφτηκα ότι ίσως απλά δεν ξύπνησα, ότι δεν ήμουν πλήρως ξύπνια», είπε. «Περπατούσα στο σπίτι και κάλυπτα το δεξί μου μάτι για να δω αν το έβλεπα σωστά. Υπήρχαν αυτές οι πολύ λευκές εστιακές κουκκίδες που παραμόρφωναν τις εικόνες».

Τι της είπε ο οφθαλμίατρος 

Η Kyeremateng επισκέφθηκε αμέσως τον οφθαλμίατρο, όπου τελικά έμαθε ότι ο αμφιβληστροειδής της δεν είχε υποστεί βλάβη, αλλά ότι υπήρχε κάποια παραμόρφωση στην όρασή της ως αποτέλεσμα της ηλιακής βλάβης.

«Υπάρχει κάποια παραμόρφωση επειδή κοίταξα τον ήλιο, η οποία προκαλεί αυτό που ο οφθαλμίατρος αποκαλεί "αργή όραση"», εξήγησε.

«Μπορώ να βλέπω τέλεια, αλλά μου παίρνει λίγο χρόνο να διαβάσω γράμματα ή λέξεις αν το δεξί μου μάτι είναι καλυμμένο» σημείωσε αναφερόμενη στη μόνιμη βλάβη που επέστη, συμπεριλαμβανομένου του τυφλού σημείου στη μέση της αριστερής ίριδας.

Επίσης, από τότε έχει πονοκεφάλους και ημικρανίες στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της, είπε. Η νεαρή εμφάνισε και αστιγματισμό, αλλά όπως λέει, δεν είναι σίγουρη αν σχετίζεται με την έκλειψη.

έκλειψη ηλίουόρασηΗΠΑφαινόμενομάτιαολική έκλειψηειδήσεις τώρα