Κόσμος|10.04.2024 12:11

Το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο «σπάει» το κύμα εξομάλυνσης Ελλάδας -Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας φαίνεται να βρίσκονται σε νέα κρίσιμη στιγμή, αναταράσσοντας την πρόσφατη εξομάλυνση που είχε επιτευχθεί.

Το θαλάσσιο πάρκο που ανακοίνωσε η Ελλάδα για το Αιγαίο δημιούργησε κρίση και ανησυχία στην Άγκυρα και προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγορεί την Αθήνα για εκμετάλλευση περιβαλλοντικών ζητημάτων για ίδιον πολιτικό όφελος και δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο, παρά την πορεία εξομάλυνσης με την Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και επαναφέρει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία αναφέρονται ευρέως σήμερα στην αντίδραση της Τουρκίας.

Η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα T24 αναδεικνύει τον τόνο της αντίδρασης από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ το NTV σημειώνει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ντε φάκτο καταστάσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Το κανάλι CNN Turk σημειώνει την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το "θαλάσσιο πάρκο" της Ελλάδας, ενώ το Haber7 προειδοποιεί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να διακηρύξει περιοχή του Αιγαίου ‘θαλάσσιο πάρκο’, παρόλο που η Τουρκία προειδοποίησε ευθέως.

Η Σαμπάχ και το ΧαμπέρΤουρκ αναφέρουν επίσης την αντίδραση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπολιτευόμενη Σοζτζού μιλά για εκατέρωθεν σκληρές εκφράσεις στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας.

περιβάλλονΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν