Κόσμος|12.04.2024 06:05

Τουρκία: Η αντιπολίτευση πιέζει τον Ερντογάν να «απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο»

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική αντιπολίτευση και μάλιστα η πλέον κεμαλική/εθνικιστική πτέρυγα προσπαθεί να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για την Ελλάδα.

Ο Μπαγτζίογλου προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο 

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, υποναύαρχος εν αποστρατεία Γιανκί Μπαγτζίογλου προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο μετά τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, προτρέπει την Άγκυρα να ανακηρύξει παρομοίως θαλάσσιες περιοχές για να στηρίξουν τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, προτείνει να γίνουν αντίστοιχα σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο Πέλαγος με τη δικαιολογία τον εντοπισμό ρηγμάτων,
αλλά στην πραγματικότητα να ψάχνει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Και όλα αυτά να τα κοινοποιήσει σε ΕΕ και ΟΗΕ για να αποκτήσουν μανδύα νομιμότητα, όπως λέει. Γιατί θεωρεί ότι κι η Ελλάδα κάνει το ίδιο... ότι δηλαδή με πρόσχημα το περιβαλλοντικό κατοχυρώνει τα νησιά και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία δίπλα στην Τουρκία. «Η Τουρκία -λέει- πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρατική της σοφία».

Μάλιστα, λέει ειρωνικά ότι αυτές οι κινήσεις της Ελλάδας επ’ ουδενί αφορούν το περιβάλλον εδώ λοιπόν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να ανακαλύψουν άλλες, ύποπτες πτυχές πίσω από τις αποφάσεις της Ελλάδας.

Πάντως, η ένταση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο,
με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Πάντως, δεν διαφαίνεται κάποια άλλη αντίδραση της Άγκυρας πέραν της γραπτής/λεκτικής αντίδρασης του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα αντιδρά μόνο και μόνο για να δηλώσει παρούσα, ότι παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο ελπίζοντας να «φρενάρει» νέες αποφάσεις και κινήσεις της Αθήνας... αλλά ούτε εδώ επηρεάζεται το κλίμα εξομάλυνσης.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤουρκίαΑιγαίο