Κόσμος|14.04.2024 16:16

Τουρκία για επίθεση του Ιράν: «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση στην περιοχή»

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά από μια αισθητή καθυστέρηση στην αντίδρασή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε επιτέλους -και μάλιστα μέσω διπλωματικών καναλιών, όχι με άμεση δήλωση- την πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την επίθεση του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ. Μετά από μία σημαντική συνομιλία που είχε ο Χακάν Φιντάν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Huseyin Emir Abdullahiyan, «διπλωματικές πηγές» επιβεβαίωσαν την επιθυμία της Τουρκίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αντιποίνων»

Η επίσημη θέση της Τουρκίας, όπως περιγράφεται από τον Φιντάν, επιδιώκει να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικά βήματα στην περιοχή, ενώ ο Abdullahiyan από την πλευρά του δηλώνει το πέρας της ιρανικής αντεπίθεσης και την αποφασιστικότητα για αυστηρότερη απάντηση σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε σήμερα (14 Απριλίου) τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdullahiyan. Ο υπουργός Φιντάν μετέφερε στον συνομιλητή του ότι «δεν επιθυμούμε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμούμε τον τερματισμό των βημάτων που θα αυξήσουν την ένταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abdullahiyan δήλωσε ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει λήξει και ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση εκτός εάν δεχθεί επίθεση. Ο Abdullahiyan δήλωσε ότι αν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά.

Τουρκίαειδήσεις τώραΧακάν ΦιντάνΙσραήλΙράν